Digitalisering
Zennström gör en Spotify

Idag har Niklas Zennströms och Janus Friis nya musiktjänst Rdio premiär i USA. Den här gången har parhästarna lyckats få med skivbolagen på tåget, något de inte hade när Kazaa blev fildelarnas favorittjänst.
I höstas började nyheterna om Rdio att läcka ut. Då hette det att tjänsten skulle lanseras innan årsskiftet. Så blev det inte.
Men idag sker till slut en smygpremiär i USA – på sedvanligt webbtjänstmanér, där det krävs en inbjudan för att få börja använda tjänsten. Full lansering ska ske senare i höst.
Rdio är, precis som Spotify, en tjänst där användarna strömmar musiken via nätet, istället för att ladda ner musiken till sin dator.
Man kan också lyssna på låtar som tillfälligt lagrats i en mobiltelefon. Från start stöds Iphone och Blackberry, medan ett program för Android är på väg.
– Hela marknaden för nedladdning är på väg att försvinna, säger Janus Friis i en intervju med Business Week.
Tillsammans med Niklas Zennström ligger han bakom Skype, och innan dess fildelningstjänsten Kazaa.
Det är alltså inte första gången parhästarna Friis och Zennström ger sig på att förändra musikindustrin. Men om de gjorde sig till skivbolagens fiender med Kazaa har de den här gången dem med sig.
Avtal är tecknade med EMI Music, Sony Music Entertainment, Universal Music Group och Warner Music Group – och ytterligare ett antal mindre skivbolag.
– Kazaa användes av massor av människor. Vi försökte få avtal för en del av de saker vi nu har för Rdio, men det var uppenbarligen för tidigt, säger Janus Friis i en intervju med New York Times.
Ny Teknik har via den svenska pr-byrån för Atomico, Zennströms och Friis riskkapitalbolag, försökt få svar på frågan om planerna på en lansering av Rdio i Sverige.
Svaret är att fokus just nu bara är på USA. Och även om det innebär att man inte blir direkt konkurrent med Spotify, som ännu inte lanserat i USA, finns det gott om andra alternativ.
Rdio tänker positionera sig med ett avskalat och enkelt användargränssnitt. Företagets finanschef Carter Adamson, med förflutet på Skype, nämner det som en av musiktjänstens styrkor.
Dessutom ska Rdio få stort fokus på sociala funktioner.
Spotify fick nyligen koppling till Facebook vilket bland annat gör det lättare att dela musik med sina vänner.
Den typen av funktion har också Rdio, men i Zennströms och Friis tjänst kan man bland annat också se vilka låtar som är populärast i bekantskapskretsen för tillfället. Tanken är att användarna ska få hjälp att upptäcka ny musik.
– Inte någon musiktjänst har hittills lyckats integrera strömmande musik med ett snyggt sätt att upptäcka ny musik under samma tak, säger Janus Friis till VentureBeat.
Vid start har Rdio fem miljoner låtar i sitt utbud, tre miljoner mindre än Spotify.
Möjligen väntar en ny, tuff konkurrent runt hörnet, redan på måndag.
I december köpte Apple Lala, en annan tjänst för strömmande musik. Den sista maj stängdes den, utan förvarning.
På måndag startar Apples utvecklarkonferens WWDC, med en presentation av Steve Jobs. En ny Iphone kommer då enligt ryktena att presenteras, och Mashable spekulerar om en möjlig nyhet kopplad till köpet av Lala: Att Apple lanserar en egen variant av strömmande musik.
Om Rdio blir en ny framgång för Zennström och Friis, i Skype- eller Kazaa-skala, eller om tjänsten går samma öde till mötes som tv-projektet Joost, det återstår att se.