Populärteknik

Xbox-chefen: ”Skulle älska att se Call of Duty på Nintendo Switch”

Call of Duty, eller CoD, är ett av världens mest populära spel. Och i framtiden kan serien komma flera nya plattformar – om Microsofts uppköp av Activison Blizzard går igenom.

Publicerad

Insatserna är skyhöga. I januari kom beskedet att mjukvarujätten Microsoft vill köpa dataspelsföretaget Activison Blizzard.

Affären, som uppges vara värd drygt 600 miljarder kronor, är det största förvärvet i spelbranschen någonsin – om uppköpet godkänns av FTC, USA:s motsvarighet till Konkurrens- och Konsumentverket.

Kritiken: Microsoft för dominant

En avgörande fråga handlar om ifall uppköpet kan ge Microsoft, som äger spelplattformen Xbox, en alldeles för dominant ställning på marknaden.

För att gjuta olja på vågorna har flera Microsoft- och Xboxchefer gjort olika uttalanden om att förvärvet av Activison Blizzard snarare skulle gagna mångfalden på spelmarknaden, inte begränsa den.

Bild från spelserien Call of Duty: Modern Warfare. Foto: Press
Bild från spelserien Call of Duty: Modern Warfare. Foto: Press

Ett färskt exempel på det är från en intervju som Phil Spencer, chef för Xbox, nyligen gjorde för Wall Street Journal. Under intervjun bedyrar Spencer att Call of Duty-serien ska fortsätta vara tillgänglig för Sony Playstation även efter uppköpet, men han nämner också att CoD kan komma till flera nya plattformar.  

– Jag skulle älska att se det även på Switch, och att göra serien spelbar på många olika typer av skärmar. Vårt mål är att hantera CoD-serien som Minecraft, säger Phil Spencer till Wall Street Journal.

Köpet klart 2023 – om det godkänns

Minecraft, utvecklat av spelstudion Mojang som köptes av Microsoft, går att spela på i stort sett alla typer av enheter – från pc och Playstation till Nintendo Switch, Android och Iphone, för att nämna några exempel.

Activision Blizzard står bakom populära spelserier som Call of Duty, Warcraft och Overwatch. Foto: Press
Activision Blizzard står bakom populära spelserier som Call of Duty, Warcraft och Overwatch. Foto: Press

Skillnaden är påtaglig med Call of Duty-serien, som i dagsläget finns på Xbox, Playstation och pc. Om, och i så fall när, CoD kommer även till exempelvis Nintendo Switch och Ios/Android återstår dock att se.

Affären mellan Microsoft och Activison Blizzard ska slutföras innan den 30 juni 2023, ifall den går igenom.