Digitalisering
Wikileaks läcker fler USA-dokument
Wikileaks tänker gå vidare och publicera ytterligare tusentals dokument med rapporter om hur USA för krig i Afganistan — trots kritik. —Det finns inga lätta val, säger frontfiguren Julian Assange.
Nätsajten Wikileaks inom kort att publicera ytterligare närmare 15 000 dokument med dagboksanteckningar från kriget i Afganistan och vilka vittnar om brott mot folkrätten.
Detta trots kritik inte bara från USAs försvarsdepartement Pentagon, som betraktar läckan av de sammanlagt 92 000 dokumenten med interna militära loggar som stöld av försvarshemligheter, utan också från oväntat håll som från människorättsorganisationer.
Enligt Reportrar utan Gränser riskerar civila afganer som hjälpt de amerikanska styrkorna att hitta talibaner och som namnges i dokumenten, nu sina liv.
—Tror du att dessa människor är säkra nu? säger Clothilde Le Cloz, ordföranden i Reportrar utan Gränser i USA till Ekot.
Wikileaks grundare Julian Assange besöker i dagarna Sverige och uppgav i går kväll i svenska SVT att man har för avsikt att fullfölja publiceringen av de återstående krigsdagböckerna.
Nyheten har nu på morgonen kablats ut över hela världen.
Julian Assange uppgav också på torsdagskvällen att det inte är ekonomiskt möjligt för Wikileaks att gå igenom vartenda dokument utan hjälp från exempelvis organisationer som Pentagon, och försvarar publiceringen med att handlingarna avslöjar hur tusentals oskyldiga människor omkommit på grund av våldshandlingar.
—Vi befinner oss i ett svårt läge. Om vi publicerar uppseendeväckande uppgifter som avslöjar hur 20 000 människor dött…, och om vi inser och tror på att det skapar rättvisa och att skjuta upp publiceringen innebär att skjuta upp rättvisan och det i sin tur innebär förnekad rättvisa …så finns det inga lätta val, säger Julian Assange till SVT.
De övriga nära 80 000 dokumenten publicerades den 25 juli. Det var första gången som Wikileaks använde strategin att publicera avslöjande information hop med ansedda dagstidningar som i The New York Times, The Guardian och Der Spiegel, i syfte att få medial genomslagskraft.
Flera andra länder, däribland Sverige, deltar i insatsen i Afganistan som leds av Nato och USA.