Miljö

Vi spolar ner 1,4 miljarder prillor per år

Fel ställe för snus. Foto: Pixabay
Fel ställe för snus. Foto: Pixabay

Varje år spolar svenskarna ner 1,4 miljarder snusprillor i toaletten. Det kan leda till att giftigt kadmium sprids till naturen, larmar Svenskt vatten.

Publicerad

Enligt branschorganisationen Svenskt vatten spolar svenskarna varje dag ner cirka fyra miljoner snusprillor i toaletten. Det blir 1 100 ton snus per år, eller 100 normalstora lastbilslass.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Sverige. 1 100 ton skräp från snus är en helt onödig påfrestning för avloppsreningsverken, säger Anna Linusson, vd för branschorganisationen Svenskt vatten, i ett pressmeddelande.

Avloppsverken är inte byggda för att ta hand om kadmium, som finns i snus. Därför riskerar kadmium att till slut hamna i naturen. Kadmium är giftigt för miljön och kan också ge benskörhet, njurskador och cancer.

Över en miljon svenskar snusar, men mer än hälften av dem känner inte till att snus som spolas ner i toaletten är skadligt för miljön. Det visar en undersökning som Yougov har utfört på uppdrag av Svenskt vatten.

En vanlig föreställning är att snus förmultnar och därför kan slängas var som helst. Men det är fel, enligt Svenskt vatten. Snus ska slängas bland det förbränningsbara avfallet.

Resultaten visar även att var femte snusare oroar sig för att begagnade prillor ska lukta illa. Lika många svarar att de har bråkat med sin partner på grund av vad de har slängt sitt snus.

Undersökningen gjordes i augusti genom intervjuer via internet. Ett representativt urval på 512 personer har svarat på frågorna.

Svenskt vatten uppmärksammar det nedspolade snuset i samband med FN:s världstoalettdag, som infaller den 19 november och sätter sanitetsfrågor i fokus.