Bygg

”Vansinne om sonen får allergi”

Efter hovrättens besked vill Roger Björklund inte överklaga domen.
-Nej, det är inte lönt, det är Davids kamp mot Goliat.
Efter hovrättens besked vill Roger Björklund inte överklaga domen. -Nej, det är inte lönt, det är Davids kamp mot Goliat.

Familjen Björklund valde att köpa ett nytt hus för att det skulle vara en säker miljö för deras son. Nu har de 82 procents fuktighet i fasaderna. -Det är vansinne om han får allergi på grund av Myresjöhus, säger pappa Roger Björlund.

Publicerad

Några timmar efter hovrättens dom om putsfasaderna i Svedala är Roger Björlund, en av husägarna, skärrad. Han känner en stor tomhet.

-Andra byggbolag som har varit i samma situation har tagit sitt ansvar till viss del, men Myresjö bara slår ifrån sig, säger han.

Han flyttade med sin fru till huset i Svedala 2008, precis innan de skulle få sin son.

-Det var anledningen till att man valde ett nyare hus, för att det skulle vara säkert för honom. Men lång näsa fick man, säger han.

Fuktproblemen i samfälligheten upptäcktes vid en besiktning när ett av husen skulle säljas. Då gjordes fuktmätningar i alla hus. Samtliga visar förhöjda värden.

-Huset är ett akvarium. Vi har 82 procents fuktighet på sina ställen i vårt hus, säger Roger Björklund.

Han oroar sig för den fyraårige sonen, och är rädd att han ska få hälsoproblem.

-Jag vet inte vad jag gör om han får allergi eller astma på grund av detta. Man skulle aldrig förlåta sig själv, säger han.

Innan familjen flyttade in besiktigades huset av Anticimex.

-De hittade ingenting. Men Myresjöhus hävdar att det var allmänt känt 2007, så vi var bara dumma som köpte deras hus. Anticimex tror man är en stor seriös aktör, att de kan missa detta när det är allmänt känt i branschen, det känner jag mig starkt ifrågasättande till, säger han.

Någon hjälp från Anticimex har han inte fått sedan det uppdagades att huset hade fuktproblem.

-När jag ringde dem gapskrattade de. I avtalen står massor som de friskriver sig ifrån. Som konsument är man vilsen. Hade jag vetat hade jag tagit in fyra olika kontrollanter av huset, säger han.

Husägarna i samfälligheten valde att gå till domstol, hellre än att åberopa byggfelsförsäkringen hos Gar-Bo, för att de ville att fasaderna skulle byggas om till en tvåstegstätad konstruktion med luftspalt.

-Nackdelen med byggfelsförsäkringen är att de bara vill lappa och laga. Lappar du och lagar återstår i alla fall problemet. Inom X antal år uppstår ny fukt på de ställena, säger Roger Björklund.

Han tillhör dem som har köpt sitt hus i andra hand och har alltså inte fått rätt vare sig i tingsrätten eller i hovrätten.

-Det är intressant att man kan avtala bort rätten att föra anspråk mot byggherren. Den talesrätten borde följa med huset och inte ägaren, tycker han.

Efter hovrättens besked vill Roger Björklund inte överklaga domen.

-Nej, det är inte lönt, det är Davids kamp mot Goliat. Nu har vi försökt, nu är det bara att bita i det sura äpplet, ta smällen och gå vidare. Vi får reparera själva med den ersättning vi får från Gar-Bo. Så känns det nu i alla fall. Det känns ganska tröstlöst för tillfället, säger han.