Populärteknik

Våldsam explosion när Spacex testade Starship

Starship-prototypen SN4 började brinna våldsamt under Spacex senaste test av rymdfarkosten. Foto: SPadre/Youtube
Starship-prototypen SN4 började brinna våldsamt under Spacex senaste test av rymdfarkosten. Foto: SPadre/Youtube

I skuggan av Spacex lyckade uppskjutning i helgen har ännu en Starship-prototyp gått upp i rök.

Publicerad

Spacex skrev historia i helgen när de framgångsrikt skickade två Nasa-astronauter till den internationella rymdstationen ISS från Cape Canaveral, Florida. De färdades med en Crew Dragon, och sköts upp med hjälp av en Falcon 9-raket.

Men i en annan del av USA, nämligen Texas, testar man framtida raketer för fullt. Och det senaste testet slutade med en massiv explosion. Den fjärde prototypen (SN4) av Starship gick alltså samma öde till möte som några av sina föregående prototyper: pang, boom, rapporterar bland annat The Verge.

Det var efter att man antände motorn som raketen slukades av ett våldsamt eldklot. Förutom att fordonet uppenbarligen tog skada ser även testplatsen ut att ha tagit stryk. Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionen.

Startship-raketen som testades är tänkt att i framtiden ta människor på rymdresor till månen och Mars. Här ser man dock ut att ha en rad tester kvar innan den är redo att frakta människor. Det senaste misslyckade testet gick ut på att antända den viktigaste Raptor-motorn samtidigt som man håller kvar fordonet på plats, ett så kallat statiskt test.

Resultatet är en besvikelse för Spacex som vid ett lyckat test hade planerat att testflyga Startship på låghöjd. Federal Aviation Administration godkände detta den 28 maj. FAA hade dessutom infört flygbegränsningar över testplatsen den 1 juni. Istället tillbaka till ritbordet för Spacex.