Digitalisering

Utrikesministrar möttes med digital diplomati

Under 8 mars hölls ett digitalt möte för att diskutera fred, säkerhet och kvinnors situation. Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar hur tekniken har möjliggjort nya sätt att kommunicera diplomati.

Publicerad

Utrikesministrarna för Colombia, Panama, Kenya, Liechtenstein och Sverige - som alla är kvinnor möttes i en onlinekonferens under 8 mars. Mötet sändes live via Facebook och Youtube.

I ett mejl till Ny Teknik skriver Margot Wallström om mötet, ett exempel på ”digital diplomati”.

”Digital diplomati är ett begrepp som vuxit fram under senare år. Det är ett samlingsnamn för hur de digitala verktygen påverkar och förändrar diplomatin och världspolitiken. För några år sedan till exempel fanns inte Twitter, men idag används det av ministrar och presidenter överallt, och det är till och med ofta där som agendan sätts”.

”Sverige har sedan länge legat långt fram. Min företrädare Carl Bildt såg till att alla våra ambassader blev närvarande på Facebook och Twitter, till exempel. Nu tar vi nästa steg och ordnar ett digitalt möte som kan följas av alla som vill”.

”Det här är ett pilotprojekt och vi hoppas kunna göra fler möten framöver. Eftersom det är internationella kvinnodagen idag tyckte vi att det var en bra idé att bjuda in några av mina kvinnliga kolleger”.

Wallström skriver att den digitala diplomatin inte helt kan ersätta fysiska möten, utan fungerar som ett komplement. Delvis på grund av informationssäkerheten.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!