Innovation
Uppdraget: Lura hjärnan

Verkligare dataspel, bättre styrning av robotar och nytt hopp för amputerade. Det kan bli resultatet av Henrik Ehrssons framstående forskning inom en fantasieggande och lite udda specialitet: illusioner.
Han fick stor internationell uppmärksamhet efter att ha framkallat utanför-kroppen-upplevelser hos friska (och nyktra) personer, han har fått stora anslag och utsetts till framtidens forskningsledare. Nu bygger Henrik Ehrsson upp en forskargrupp på Karolinska institutet för att utforska det mänskliga medvetandet. Och manipulera det.
Vad är den röda tråden i din forskning?
– Hur vi känner igen vår egen kropp.
Eh, det låter väldigt basic?
– Jo, det är grundforskning. Hjärnan skiljer kroppen från omvärlden genom att kombinera sinnesintryck från ögon, hud och muskler. Och det är inte så lätt. Vi utnyttjar kunskapen för att ge falska sinnesintryck som lurar hjärnan.
Vad finns det för praktiska tillämpningar?
– Många. Man kan exempelvis skapa datorspel där man upplever att en avatar är ens egen kropp. Jag deltar i ett sådant EU-projekt för att skapa verkligare virtuella verkligheter.
Det låter läskigt. Många datorspel går ju ut på att slåss och döda?
– Jo, man skulle känna sig hotad på riktigt. Det kan bli otroligt verkligt.
Vilka begränsningar ser ni?
– Vi tror att avataren måste vara hyfsat människolik för att illusionen ska fungera. En hobbit eller ett troll går nog bra, men knappast en hummer.
Fler tillämpningar?
– Man kan styra olika typer av robotar. I?dag använder kirurger verktyg som liknar joy-sticks för att styra robotarmar vid distansoperationer. Man skulle arbeta mycket mer intuitivt och med fullständig närvarokänsla om man upplevde att robotarmarna verkligen var ens egna. Och människoliknande ”humanoida” robotar skulle kunna styras i realtid för att göra farliga uppdrag i kärnkraftverk till exempel.
Hur ser finansieringen ut?
– Jag har fått 8,5 miljoner kronor från SSF och 10 miljoner från EU, så jag kan ägna mig åt det jag tycker är roligast i fem år. Det är ett enormt privilegium. Nu ska jag anställa fler doktorander.