Innovation

Tryckt elektronik lyser upp ölflaskan

Inget för smygsupare. Etikettens tryckta lysdioder tänds när man tar tag i flaskan. Foto: Pragmatic Printing
Inget för smygsupare. Etikettens tryckta lysdioder tänds när man tar tag i flaskan. Foto: Pragmatic Printing

Greppa pavan och den börjar blinka. Hemligheten ligger i tryckt elektronik och lysdioder i etiketten.

Publicerad

Den lysande flaskan visades upp på en mässa om förpackningsinnovationer i London. Etiketten har tillverkats av de två brittiska företagen Pragmatic Printing, som utvecklar teknik för att trycka elektronik, och Innovia som tillverkar specialfilmer.

Flasketiketten är en prototyp där elektronik, däribland lysdioder, har tryckts på ett flexibelt substrat av polypropylen, som är tunt och har hög draghållfasthet. Syfte är att visa hur tekniken kan användas för att skapa nya typer av förpackningar som attraherar eller informerar kunderna.

- Nu siktar vi på att gå vidare med konceptet mot volymproduktion och kommersialisering, säger Pragmatics vd Scott White i ett uttalande.

Företaget utvecklar tryckt elektronik för flera tillämpningar, exempelvis etiketter som ska skydda produkter mot förfalskningar.

Många forskargrupper och företag runt om i världen utvecklar teknik för att masstillverka elektronik i tryckpressar till en låg kostnad. Målet är allt från billiga sensorer och antenner till enkla bildskärmar och minnen.