Samhälle

Trump twittrar att Twitter kan stängas

Foto: IBL/Polaris Images
Foto: IBL/Polaris Images

Donald Trump hotar att ”hårt reglera, eller stänga ned” sociala medier. Utspelet kommer på presidentens favoritplattform Twitter, sedan två av hans inlägg där flaggats som felaktiga.

Publicerad

”Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster” skriver han. ”Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske”, fortsätter presidenten i ett inlägg – på just Twitter.

Missledande inlägg

USA:s president har länge anklagats för att sprida felaktiga uppgifter och direkta lögner, och Twitter har fått kritik för att företaget inte agerat. Även andra sociala medier, som Facebook, har kritiserats för att inte göra tillräckligt mot sådana felaktigheter. Tidigare i år lanserade Twitter nya satsningar på ”märkningar och varningsmeddelanden” när inlägg misstänks vara missledande eller felaktiga,

Och på tisdagen dök det för första gången upp sådana varningar, i form av länkar om mer information , under två av Trumps inlägg. Det handlar om poströster inför USA:s val i höst, och den som klickar på länkarna kommer till Twitters sammanställning med rubriken "Trump påstår utan grund att poströster leder till röstfusk". I sammanställningen fastställs att Trumps uppgifter på flera punkter är helt fel.

”Ingen chans”

I de flaggade inläggen skrev Trump till sina drygt 80 miljoner följare bland annat att ”det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk”, att valsedlar kommer att förfalskas och att "alla" som bor i Kalifornien kan få dem.

Presidenten har även tidigare ofta klagat på allmänt poströstande, och hävdat att det är valfusk. I april sade han enligt The Los Angeles Times under en presskonferens bland annat att:

– Tusentals och åter tusentals personer kommer att samlas i någons vardagsrum och skriva under röster hejvilt.

Efter denna veckas flaggning hamnar USA:s president i en liknande kategori som sina kollegor i Brasilien och Venezuela, Jair Bolsonaro respektive Nicolás Maduro. I de fallen har Twitter dock gått ett steg längre, och helt tagit bort inlägg från presidenterna.