Populärteknik

Tredje meteoriten på fyra månader skrämmer Rysslands befolkning

I december exploderade en meteorit över halvön Kamchatka i Ryssland och förra månaden sågs en annan svepa över himlen i ryska staden Krasnojarsk. Nu har ytterligare en eldboll fångats på film.

Publicerad

Inom loppet av fyra månader har människor i Ryssland beskådat tre meteoriter falla från himlen. Den första kom den 18 december på halvön Kamchatka och hade en kraft tio gånger mer kraftfull än atombomben i Hiroshima, enligt Siberian Times. Den 15 mars i år inträffade samma fenomen i Krasnojarsk. En reporter på plats beskrev meteoriten som en grön, gul, orange eldboll som värmde upp luften och skakade marken.

Den 6 april hände det igen. Precis som meteoriten som sågs förra månaden upptäckdes även den här i staden Krasnojarsk i Ryssland. Den ska ha sett ut som ett glimmrande grönt och gult spjut med en starkt lysande boll längst fram.

Enligt uppgifter ska den inte skadat varken människor eller infrastruktur, men det råder ingen tvekan om att den skapat oro bland dem som lyckades se och höra meteoriten.

”Jag fick panik när jag hörde det bullrande ljudet den gav ifrån sig. Det såg ut som ett brinnande flygplan i luften” sa en kvinna på plats.

Andra sa att den gav ifrån sig ett otroligt starkt ljus, liknade gnistor vid intensivt svetsarbete.

”Den exploderade ganska högt upp i himlen, någonstans över Irkutsk-regionen” sa experten Viktor Grokhovsky från Ural Federal University efter han studerat ett videoklipp på meteoriten.