Bygg
Trähus från 3D-skrivare inom tre år

Ett prototyphus utskrivet helt i trä inom tre år – det är målet med ett projekt i Umeå där forskare och företaget ska titta på hur digital tillverkning kan skapa nya möjligheter för byggnads- och skogsindustrin.
På flera ställen i världen görs det försök med att sätta ihop hus med material från 3D-skrivare – bland annat har ett kinesiskt företag tagit fram en metod för att bygga tio hus på 24 timmar.
Nu startar ett treårigt tvärvetenskapligt projekt med en budget på 36 miljoner i Umeå, där ett av målen är att utveckla en maskinpark med 3D-skrivare som klarar att skriva ut dörrar och liknande produkter i cellulosabaserat material. Innan projekttiden löper ut ska man också ha tagit fram en 3D-skrivare stor nog att ta fram ett helt prototyphus i trä.
– Sverige ligger efter när det gäller den här sortens teknik. Med projektet vill vi bygga upp en stark forsknings- och utvecklingsmiljö och regionalt kluster kring digital tillverkning, 3D-printning och hållbart byggande. Vi ska titta på hur digital tillverkning kan göra tillverkande företagen i regionen mer konkurrenskraftiga, säger Marlene Johansson, föreståndare för Sliperiet, en innovationsmiljö med ett antal verkstäder för digital tillverkning vid Umeå universitet, och ansvarig för projektet.
Flera regionala företag ingår i projektet, bland annat Martinssons Trä från Skellefteå, White Arkitekter och SP Processum i Örnsköldsvik, som nyligen öppnade Europas första pilotanläggning för nanokristalin cellulosa.
– En av fördelarna med additiv tillverkning, det vill säga att materialet byggs upp lager för lager, är att man kan jobba med komplexa strukturer, former och estetik. Det innebär stora möjligheter för till exempel husfasader men också detaljer som trappor, fönsterkarmar och lister. Dessutom minskas spillet eftersom allt material tillverkas i ett enda stycke, säger Marlene Johansson.
Hon fortsätter:
– Swedish ICT, som ska ta fram prototyper för det smarta hemmet, är en av våra samarbetspartners. Ett annat område vi ska undersöka är hur man kan bygga in sensorer och kablar direkt i väggar när man 3d-printar byggmaterialet.
Skogen har historiskt varit en av Sveriges främsta råvaror, men sedan en tid tillbaka är industrin hårt pressad, bland annat av sjunkande marginaler.
Genom att ta fram metoder för att ta tillvara på restprodukter från sågverk och massabruk kan man skapa ett komplement som stärker den traditionella träindustrin, menar Marlene Johansson.
– Intresset är stort från industrin för hur man kan jobba med trämassa i framtiden – och det här är en helt ny möjlighet för dem.