Innovation

Tolgfors avgår efter Saudi-avslöjandet

Försvarsminister Sten Tolgfors meddelade vid en presskonferens i Rosenbad att han avgår. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Försvarsminister Sten Tolgfors meddelade vid en presskonferens i Rosenbad att han avgår. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår efter avslöjandena kring FOI och affärerna med Saudiarabien.

Publicerad

Försvarsminister Sten Tolgfors och statsminister Fredrik Reinfeldt har hållit  en presskonferens i Rosenbad.

Följ den här.

Försvarsminister Sten Tolgfors begärde själv i dag att få avgå.

- Kraften som krävs för uppdraget börjar för min del ta slut, sa han på en presskonferens på Rosenbad med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar över nu tillfälligt som försvarsminister och uttryckte sitt stöd för Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors sade att han ändå hade tänkt att avgå om en månad och att han flera gånger tidigare, bland annat i oktober i fjol, pratat med statsministern om att lämna sitt jobb. Han hänvisade främst till familjeskäl.

Försvarsministern sa i dag att bland annat att hans arbete med att reformera det svenska försvaret var utfört och betonade att han bland annat varit med om att ” framtidssäkra” svensk stridsflygplanet Jas 39 Gripen, via affären med Schweiz.

Den senaste tidens medierapportering blev dock droppen och påskyndade avgången, enligt Sten Tolgfors.

Den avgående försvarsministern är anmäld till Konstitutionsutskottet för den så kallade Saudiaffären.

Flera andra utredningar pågår redan kring det svenska försvarssamarbetet med Saudiarabien och kring avslöjandena.

Åklagare utreder om brott begåtts inom FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, när myndigheten startade ett företag för att hjälpa diktaturen Saudiarabien att sätta upp en ammunitions- och vapenfabrik. Detta inom ramen för ett bilateralt avtal mellan länderna.

Samtidigt utreder Justitiekanslern om eventuella läckor av hemliga dokument till Sveriges Radio varit olagliga.