Theranos-grundaren lurade hela Silicon Valley – nu får Elisabeth Holmes sitt straff
Theranos-grundaren Elizabeth Holmes i rättssalen. Foto: Nic Coury/AP/TT
Hon var en superstjärna i Silicon Valley – nu döms Elisabeth Holmes till drygt 11 fängelse. Här är historien om Theranos, startupen som skulle revolutionera sjukvården, men som avslöjades som en stor bluff.
Domen meddelades 18 november vid en federal domstol i San Jose, Kalifornien. Straffet för Elizabeth Holmes blev elva år och tre månader i fängelse.
Hon ska också betala böter på 400 dollar. Frågan om skadestånd ska tas upp senare.
Åklagaren yrkade på 15 års fängelse för Elisabeth Holmes och över 800 miljoner dollar i skadestånd till tidigare partners och investerare, bland dem apotekskedjan Walgreens.
Elizabeth Holmes anländer till den federala domstolen i San Jose, Kalifornien, tillsammans med sin partner Billy Evans och sina föräldrar. Foto: Nic Coury/AP/TT
Holmes advokater, å sin sida, motsatte sig åklagarens föreslagna straff, och ansåg att hon i stället borde få husarrest och samhällstjänst, alternativt max 18 månader i fängelse.
Domen kan överklagas inom 14 dagar.
Domaren: ”Vantolkningar, hybris och simpla lögner”
Domaren Edward Davila var inte nådig när han efter flera timmar av domstolsförhandling beskrev Theranos-svindeln. Han sade att företaget kantats av ”vantolkningar, hybris och simpla lögner”.
– Det här fallet är så stötande på så många nivåer. Vad var det som fick Holmes att fatta de beslut hon fattade? Förlorade hon helt sin moraliska kompass, sade Edward Davila.
Elizabeth Holmes å sin sida tog snyftande emot beskedet om straffet och sade att hon tar ansvar för sina handlingar.
– Jag ångrar mina misslyckanden med varje cell i min kropp, sade hon.
Elizabeth Holmes är gravid med sitt andra barn. Hon behöver inte lämna över sig själv till myndigheterna förrän april 2023.
Idén: Snabba och automatiserade blodanalyser
Hennes idé var enkel, men hade potentialen att förändra enormt mycket inom blodanalys.
Med hjälp av en enda bloddroppe skulle Elisabeth Holmes startupbolag Theranos kunna genomföra snabba och automatiserade blodtester för en rad sjukdomar. Testerna skulle utföras med den egenutvecklade, portabla maskinen Edison.
Theranos-grundaren och vd:n Elizabeth Holmes poserar med ett rör med blod på bolagets huvudkontor i Palo Alto, Kalifornien 2014. Foto: Martin E. Klimek/USA Today Network/Sipa USA
Hyllades som superentreprenör
Theranos drog snart in miljarder i investeringar. Den karismatiska Elisabeth Holmes, som hade hoppat av Standford University som 19-åring, blev snabbt en fixstjärna i Silicon Valley och syntes ofta i amerikansk och internationell press.
När bolaget stod på toppen värderades Theranos till nio miljarder dollar, och hade 800 anställda. Grundaren Holmes hade vid den här tidpunkten utnämnts till Steves Jobs värdiga efterträdare.
Problemet? Tekniken som Theranos hade utvecklat fungerade inte.
Använde andras labbmaskiner
Det avslöjades 2015 av Wall Street Journal-reportern John Carreyrou, som publicerade en serie granskande artiklar om Theranos. Bolaget var vid tidpunkten värderat till ett mångmiljard-belopp i dollar, men "använde inte sin egen teknik för alla tester de erbjuder", skrev John Carreyrou.
Bakom kulisserna hade Theranos köpt in och använt kommersiell labbutrustning från bland annat Siemens för att kunna leverera de provsvar som det unga bolaget hävdade kom från sin egen maskin.
Avslöjandet i Wall Street Journal fick snabbt stor spridning, och John Carreyrou skrev senare en uppmärksammad bok om historien.
Boken ”Bad Blood” ska filmatiseras, och strömningstjänsten HBO Max också producerat en påkostad dokumentär om Elisabeth Holmes och hennes bolag.
Holmes stäms av tidigare partners
Effekten av John Carreyrou granskade reportage 2015 blev förödande för Theranos.
Ett år senare, 2016, stod den tidigare spirande verksamheten i spillror. Vid den tidpunkten hade den amerikanska myndigheten CMS, som reglerar labb för blodtester i USA, förbjudit Elisabeth Holmes att verka inom labbtestningsindustrin.
Dessutom hade Theranos stämts av bland andra den tidigare samarbetspartnern Walgreens och flera investerare.
– Min tid hos Theranos var väldigt traumatisk. Under tiden som jag jobbade där var det riktiga patienter som for illa till följd av buggiga Theranos-maskiner, berättade Ana Arriola, en av de första anställda hos Theranos i en intervju med Ny Teknik 2019.
Dömdes av en jury på fyra åtalspunkter
2018 åtalades Elisabeth Holmes och den tidigare direktören Ramesh “Sunny” Balwani för omfattande bedrägeri och bedrägeri i två separata fall. Och i januari 2022, efter en hårdbevakad rättsprocess i Kalifornien, föll domen: Theranos grundare är skyldig till två fall av bedrägeri och två fall av försök till bedrägeri.
Allt fler bolag försöker utveckla tekniker för att göra snabba analyser av mycket små mängder blod. Foto: Science Photo Library
Ett av dessa bolag är Genalyte från San Diego i USA. Bolaget arbetar med en maskin som ska kunna utföra flertalet snabba tester utifrån små mängder blod. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten DFA har hittills godkänt Genalytes maskin Maverick för tester för en autoimmun sjukdom och för antikroppar mot det coronaviruset, sars-cov-2.
FAKTA
Theranos – en tidslinje
2003 – Den då 19-åriga Elizabeth Holmes grundar Theranos, som till en början kallas Real-Time Cures. Bolaget vill möjliggöra snabba och automatiserade blodtester utifrån ett stick i fingret och en enda droppe blod. Tekniken ska testa för en rad olika sjukdomar.
Namnet Theranos är en kombination av orden “therapy” och “diagnosis”.
2004 – Vid slutet av året har Theranos dragit in närmare 6 miljoner amerikanska dollar från investerare.
2005 – En första prototyp av Theranos enhet presenteras. Den grundar sig på mikrofluiditik och biokemi och kallas Theranos 1.0. Planen är att licensiera tekniken till läkemedelsbolag, som ska använda den när de utvecklar läkemedel för att hitta bivekningar.
2006 – Theranos ekonomichef får sparken. Han ska ha ifrågasatt bolagets teknik och trovärdighet.
2007 – Theranos utvecklar en ny prototyp. Den får namnet Edison, efter uppfinnaren Thomas Edison. Maskinen bygger på en robot utvecklad av amerikanska Fisnar, men har modifierats.
2009 – Ramesh “Sunny” Balwani börjar på Theranos i september 2009. Han blir ansvarig för bolagets dagliga verksamhet. Hans officiella titel är “president”, vilket på svenska kan likställas med verkställande direktör.
2011 – Theranos utvecklar sitt “Minilab”, en enhet som ska kunna utföra flera olika slags blodtester.
2012 – Som ett betaförsök tar Theranos över blodtestverksamheten för en av stormarknadskedjan Safeways hälsokliniker för anställda. Safeways medicinske chef uttrycker oro för avvikelser i Theranos testresultat.
Theranos skriver avtal med apotekskedjan Walgreens. Samarbetet innebär att Therans ska lansera sin enhet i kedjans butiker.
2013 – Theranos lanserar en ny modell av sin enhet, trots att flera av bolagets forskare sagt att tekniken inte är redo.
2014 – Theranos är värderat till 9 miljarder amerikanska dollar. I en intervju med det amerikanska affärsmagasinet Fortune uppger Elizabeth Holmes att bolaget kan utföra över 200 olika tester, och gör sig redo för att öka antalet till över 1 000.
2015 – I början av året får Wall Street Journal-journalisten John Carreyrou ett tips om Theranos. Han kontaktar en tidigare labbchef på bolaget, och får kännedom om hur bolaget agerat oetiskt och skadligt. Bland annat hade Theranos levererat falska och opålitliga testresultat.
I juli samma år får Theranos ett första godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
I oktober publiceras John Carreyrous första granskande artikel om Theranos. Han berättar om hur bolaget kämpat för att få sin teknik att fungera.
I dokument med koppling till FDA står det att Theranos har levererat en medicinsk enhet som ännu inte är godkänd.
I november har samarbetet med Safeway fallerat.
2016 – CMS, som reglerar labb för blodtester, larmar om att ett av Theranos labb innebär en säkerhetsrisk för patienter. I april startar den amerikanska fristående myndigheten United States Securities and Exchange Commission, SEC, en utredning av mot bolaget.
I maj lämnar bolagets verkställande direktör Sunny Balwani bolaget.
I juni avslutar Walgreens samarbetet med Theranos. En månad senare förbjuder CMS Elizabeth Holmes att verka inom labbtestningsindustrin.
Några månader senare stänger Theranos ner sina kliniska labb och säger upp över 300 av sina anställda. Allt fokus läggs på Minilab-tekniken. Men nu börjar stämningarna komma, från bland annat investerare och Walgreens.
2018 – I mars åtalar SEC Elizabeth Holmes, Sunny Balwani och bolaget för omfattande bedrägeri. Theranos och Elizabeth Holmes ingår i en förlikning som bland annat innebär att Holmes inte får driva ett börsnoterat bolag de närmaste tio åren.
Theranos säger upp de flesta av sina återstående anställda.
I juni slutar Elizabeth Holmes som vd för Theranos. Åklagare hos amerikanska justitiedepartementet anklagar Elisabeth Holmes och Sunny Balwani för bedrägeri, vilket senare leder till åtal.I september stänger Theranos ner all verksamhets.
2021 – Den 8 september inleds rättegången mot Elizabeth Holmes i den federala rätten i San Jose, Kalifornien. Rättegången mot Ramesh Balwani är inplanerad i början av nästa år.
2022 – Den 4 januari döms Elisabeth Holmes för bedrägeri. Hon fälls på fyra av åtalspunkterna – två fall av bedrägeri och två fall av försök till bedrägeri. Rätten friade henne samtidigt för fyra andra punkter som rör patientbedrägerier.
2022 – Den 18 november fastställs Elisabeth Holmes straff. Åklagaren har yrkat på 15 års fängelse, medan hennes försvarare vill att hon ska få husarrest och samhällstjänst, alternativt ett betydligt kortare fängelsestraff på 18 månader.