Populärteknik

Testar fysikens lagar på tur i karusellen

Gröna Lund och Liseberg har öppnat upp för skolklasser att testa fysikens lagar. Vi hakade på när elever från Rosenborgsskolan genomförde olika experiment – och upptäckte att de förstår mer när de bland annat testar hur g-krafter fungerar i attraktionerna.
God närvaro när empiriska studier i fysik genomfördes. Från vänster: Linus Lundblad, Gabriel Khajo och Wille Fagernäs.

Eleverna Linus, 13 år, och Gabriel, 14 år, hade nyligen en annorlunda fysiklektion. De fick gå på Gröna Lund och åka berg- och dalbana, samtidigt som de var på lektion och gjorde fysikexperiment.

Ett snabbt klickande hörs när bergochdalbane-tåget ger sig iväg och dras uppför den första långa backen, 30 meter upp i luften. Högst uppe på toppen svänger tåget av lite åt höger innan vagnarna helt släpper taget och rusar i full fart nedför det första fallet och rakt in i en mörk tunnel.

Ny Teknik är på Gröna Lund i Stockholm när bergochdalbanan Jetline precis dundrar förbi ovanför våra huvuden, nästan lika fort som bilarna på en motorväg. Det är som en helt vanlig fredagseftermiddag på nöjesparken. Men ändå inte. I kön till några av attraktionerna delar personalen ut vattenmuggar och här i Jetline har alla barn en stålfjäder fastsurrad i ena handen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här