Innovation

Svenska spelet använder nya supergrafiken

Nvidias nya RTX-kort innebär ett stort språng för grafik i datorspel.

Publicerad Uppdaterad

Renderingstekniken strålföljning – oftare benämnt som raytracing – är en beräkningstung metod för att skapa fotorealistisk grafik. För bara något årtionde sedan krävdes det åtskilliga timmar på en serverfarm för att kunna pressa fram en enda bildruta. Tekniken har använts till animationer och specialeffekter i filmer.

Men att kunna göra datorspel med raytracing är något helt annat. Där måste grafiken ritas upp i realtid, helst i 60 bildrutor per sekund. Spelutvecklare har därför sett tekniken som något av en omöjlig utopi, åtminstone på kort sikt.

Nu har amerikanska företaget Nvidia förvandlat utopin till verklighet. Deras nya grafikkort för konsumentmarknaden, RTX, är designat specifikt för att klara av raytracing. Och deras instegsmodell, RTX 2070, får ett pris på omkring 500 dollar. Värstingen, RTX 2080 Ti, ska kosta runt 1000 dollar (Webhallen tar förhandsbokningar där priset är drygt 15000 kronor). Det är mycket pengar, men förmodligen en bråkdel av vad en jämförbar teknik skulle ha kostat för bara några år sedan.

– Alla hade föreställt sig att det skulle ta minst tio år till innan vi hade raytracing i spel. Men tack vare artificiell intelligens och hårdvaruacceleration är de här futuristiska egenskaperna alldeles runt hörnet, säger Nvidias Tony Tamasi i ett uttalande i samband med spelmässan Gamescom, där Nvidia presenterat grafikkorten.

”Kommer se mer realistiskt ut”

Till Gamescom hade Nvidia inte bara med sig den nya hårdvaran, utan också demonstrationer av spel som släpps på marknaden redan i höst. Däribland tungviktare som Shadow of the Tomb Raider och svenska Battlefield V.

– Vår investering i RTX tillåter oss att ta ett enormt steg när det gäller grafik och vår ambition är att Battlefield för pc-spelare kommer att se betydligt mer realistiskt ut, säger Christian Holmquist, teknisk chef på Battlefield-studion Dice, i ett uttalande på Nvidias hemsida.

I den demonstration som visats av Battlefield V är raytracingttekniken enkel att spåra. Ett exempel är en explosion som är utanför spelarens synfält. Eldsflammorna reflekteras dock i de objekt spelaren faktiskt kan se, något som tidigare i princip inte varit möjligt. Det kanske inte låter så uppseendeväckande, men gör att spelmiljön känns betydligt mer realistisk.

Strålföljning handlar om att imitera hur verkligt ljus rör sig, samt påverkar olika ytor. Om ljus träffar en spegelblank yta kommer det att reflekteras och återges med delvis nya egenskaper. Om det däremot träffar en svart yta kommer mycket av ljuset att absorberas. ”Målet är att avgöra färgen på varje ljusstråle som träffar bildytan innan det når ögat. En ljusstråle är enklast att tänka på som en enda foton”, skriver Paul Rademacher, en programvaruingenjör och före detta medarbetare på Dreamworks och Google.

Nvidia själva förklarar raytracing så här: ”en teknik som använder avancerad matematik för att realistiskt simulera hur ljus interagerar med ytor i ett specifikt rum”.