Innovation

Svenska rymddusch-bolaget Orbital Systems landar jätteorder utomlands

Grafik av Orbital Systems över en plan för Fredriksbergs simhall. Foto: Orbital Systems
Grafik av Orbital Systems över en plan för Fredriksbergs simhall. Foto: Orbital Systems
Orbital Systems energisnåla duschar har bland annat installerats hos kommunala badhus.
Orbital Systems energisnåla duschar har bland annat installerats hos kommunala badhus.

En order värd över 160 miljoner kan betyda att genombrottet är nära för det unga Malmöbolaget Orbital Systems.

Publicerad

Den svenska "rymdduschen" är en uppfinning som innebär att använt duschvatten kan renas och återanvändas.

Det patenterade systemet innebär att vattenförbrukning minskar med 90 procent jämfört med en konventionell dusch, enligt bolaget. Samtidigt sjunker energiförbrukningen med 80 procent. Bakom tekniken står Mehrdad Mahdjoubi, som fick idén när han arbetade åt Nasa.

Priser och utmärkelser har strilat över Orbital Systems innovation. Bland annat har bolaget placerat sig på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan två år i rad, 2015 och 2016.

2015 tog försäljningen fart när alla femtio duschar i en förserie sålde slut. Bland köparna fanns kommunala badhus, hotell och kunder inom Försvarsmakten. Men trots ytterligare kunder, nya prototyper och en nylansering 2017 har det stora genombrottet uteblivit. Den väntan kan nu vara över för Orbital Systems.

Bolaget skrev nyligen färska avtal med kunder i USA, Tyskland och Danmark, rapporterar Di Digital. Affären innebär att bolaget ska leverera 3 000 duschar vardera till amerikanska Mobile Specialty Vehicle och teknikkonsultbolaget Klimapatentschaft i Tyskland. Och i Danmark har hotellkedjan Guldsmeden köpt duschar till ett värde av knappt 7 miljoner kronor.

Beställningarna har ett värde på över 160 miljoner kronor. Ordern är den största sedan starten 2012. Enligt nyhetsbyrån Rapidus har Orbital Systems som avsikt att påbörja produktionen under det närmaste halvåret.

Så funkar rymdduscharna

Orbital Systems har tagit fram ett system där en "smutsighetsmätare" installeras under golvet i duschen.

Mätaren avgör om det lönar sig att återvinna vattnet, som då pumpas vidare till ett elektropositivt nanofilter och en uppvärmningsanordning i väggen.

Uppfinningen gör att fem liter vatten räcker till en dusch på 10–15 minuter.

Priset för Orbital Systems duschar ligger för nuvarande på 40 000 kronor.