Startup

Svenska Kickstarter-succén Sweam kraschade på mållinjen

Så här ser Sweam ut, en smartprojektor med samma funktionalitet som en modern mobiltelefon.
Så här ser Sweam ut, en smartprojektor med samma funktionalitet som en modern mobiltelefon.

Startupen Sweam tog in 600 000 kronor för att bygga en smart projektor. Men efter månader av tystnad står det nu klart att projektet läggs ned.

Publicerad

En smart, mobil projektor med 4G-uppkoppling och Android som operativsystem. Det var målet för Sweam när Stockholmsföretaget startades 2016. 157 investerare världen över delade den drömmen – och satsade över 600 000 kronor i projektet via Kickstarter, en sajt för gräsrotsfinansiering.

Produkten skulle bland annat vara utrustad med en tryckkänslig skärm och ett lagringsminne på 16 gigabyte, samt kunna projicera bilder i 720p upp till 100 tum.

I intervju med Ny Teknik i november 2017 sa vd Marcus Henningsson att bolaget hade "kommit långt" i utvecklingen.

– Vi har en väl fungerande produktserie. Det som återstår är den sista fasen av finjusteringar och optimering av mjukvara innan produkten kan certifieras och sättas i massproduktion, berättade Henningsson.

Sweam utlovar pengar tillbaka

Målet då, i slutet av 2017, var att ha en produkt tillgänglig under 2018. Men nu, över ett år efter att Kickstart-kampanjen drog igång, är det fortfarande ingen av investerarna som har fått den utlovade produkten, rapporterar Breakit.

Och från Sweam har det varit helt tyst i flera månader. Personer som Breakit har talat med säger att de inte har fått någon respons från bolaget sedan i somras. Sweam har heller inte svarat på några kommentarer på kampanjsidan från upprörda köpare under de senaste fyra månaderna.

Kort efter att Breakit kontaktat vd:n Marcus Henningsson, som inte vill ge någon kommentar, uppdateras Sweams sida på Kickstarter. Där skriver bolaget att arbetet med produkten har dragit ut på tiden, och att man inte längre kan driva projektet vidare. Skälet som anges problem med produktion och leveranser vid fabrikerna som skulle tillverka projektorn.

Alla som har satsat pengar i projektet kommer dock att få tillbaka sina pengar, utlovar Sweam.