Innovation

”Superresistenta” myggor oroar forskare

En mygga av arten Aedes aegypti som bland annat kan sprida zikaviruset. Arkivbild. Foto: Andre Penner/AP/TT
En mygga av arten Aedes aegypti som bland annat kan sprida zikaviruset. Arkivbild. Foto: Andre Penner/AP/TT

Forskare har upptäckt myggor som är superresistenta mot bekämpningsmedel,. Oron är nu att myggorna ska sprida sig över världen i väntan på nya bredare insektsmedel.

Publicerad

Det handlar om myggarten Aedis aegypti, vilken sprider sjukdomar som gula febern, zika och chikungunya. Forskarna har nu upptäckt att det rör sig om en mutation, en förändring i myggans arvsmassa som har gjort att de delar av nervsystemet som vanligtvis slås ut av bekämpningsmedel, nu i stället lämnas oberörda.

– Det är oroande på så sätt att man nog aldrig tidigare sett sådana här superresistenta myggpopulationer, och oron är väl att de kan sprida sig från Kambodja och Vietnam, och vidare över Asien och kanske slutligen komma till Afrika och södra Europa, säger myggforskaren Marcus Stensmyr vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

”Behöver bredare arsenal av vapen”

Därför behövs nu andra typer av insektsmedel – och det snabbt.

– Vi har ett stort behov av att få andra insektsgifter som vi kan använda för att kontrollera mygg och andra sjukdomsbärande insekter eller skadeinsekter. Vi behöver en bredare arsenal av vapen att ta till så att säga, säger Marcus Stensmyr.