Populärteknik

Superkrets sätter världsrekord

Nu har forskare lyckats bygga en halvledarförstärkare som kan förstärka signaler på 1 terahertz.

Publicerad

Enligt Guinness World Records har forskare vid Northorp Grumman konstruerat världens snabbaste halvledarförstärkare. Den är byggd av indiumfosfid-transistorer och kan förstärka signaler som har frekvensen 1 terahertz med tio decibel, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Det tidigare rekordet var 850 gigahertz och sattes 2012, även det av Northrop Grumman.

Den nya kretsen är utvecklad på uppdrag av den amerikanska försvarsmyndigheten Darpa som kontrakterat Northorp Grumman för att i tre steg från 670 GHz över 850 GHz komma till drömgräsen 1 THz. Milstolpar som nåddes av företaget på fem år.

- Det här genombrottet kan leda till högupplösta bildsystem, förbättrad radarutrustning för antikollissionssystem och kommunikationsnät med mycket högre kapacitet än dagens, säger programchefen Dev Palmer vid Darpa.

Forskarna tror även att den nya kretsen som döpts till Terahertz Monolithic Integrated Circuit, TMIC, i framtiden ska kunna användas för radioastronomi, atmosfärsstudier och medicinska bildsystem. Den förväntas dessutom kunna minska storlek, vikt och energiåtgång i existerande system.