Bygg

Strålningsolycka i Aitikgruvan

Aitikgruvan strax utanför Gällivare ägs av Boliden Mineral och är Europas största koppargruva. Foto: Från Boliden Minerals reklamfilm i samband med invigningen av det nya anrikningsverket.
Aitikgruvan strax utanför Gällivare ägs av Boliden Mineral och är Europas största koppargruva. Foto: Från Boliden Minerals reklamfilm i samband med invigningen av det nya anrikningsverket.

Femton anställda vid Bolidens koppargruva i Aitik i Gällivare togs igår till sjukhus efter en olycka vid reparation av en röntgenapparat i anrikningsverket. Strålskyddsmyndigheten har påbörjat en utredning.

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM fick igår information från Boliden Mineral att servicepersonal vid Aitikgruvan i Gällivare befaras ha exponerats för röntgenstrålning.

I dag på förmiddagen landade ett team från SSM i Gällivare för att utreda hur mycket röntgenstrålning som den drabbade Aitikpersonalen kan ha utsatts för.

- Flera drabbade har angett att de mår illa, vilket kan vara ett tecken på akuta strålskador, säger man på SSM.

Samtidigt säger SSM att det inte längre finns några risker för övrig personal i gruvan eller för allmänheten eftersom den röntgenutrustning som orsakat skadorna är återställd i produktionsläge och fungerar som vanligt.

Olyckan inträffade på torsdagen vid ett servicearbete med den pulpröntenapparat som mäter metallhalten i det gruvkoncentrat som produceras i Boliden Minerals nybyggda anrikningsverk.

I anrikningsverket mals den krossade malmen ned till fint pulver innan det går vidare till en kemisk anrikningsprocess.

Man använder röntgen för att analysera kvaliteten på det ”grus” som kommer ut ur malmkvarnarna.

Enligt Carl-Göran Stålnacke på Strålskyddsmyndigheten är det troligt att olyckan har skett efter en slarvigt genomfört reparationsarbete.

De personer som utförde servicearbetet monterade inte på skyddsplåtarna kring röntgenapparaten när den slogs på igen.

Följden blev att femton personer i anrikningsverket under lång tid utsattes för strålning.

De fördes till Gällivare lasarett för undersökning. Sju av dem kunde åka hem igen samma dag medan åtta fick ligga kvar för observation.