Digitalisering

Största nanofabriken drar igång

Bayer inviger nanofabrik i Leverkusen.
Bayer inviger nanofabrik i Leverkusen.

Tyska Bayer har invigt en ny fabrik som kan tillverka 200 ton kolnanorör om året. Mest i världen enligt Bayer.

Publicerad

Det tyska polymerföretaget Bayer Material Science har öppnat sin nya pilotfabrik för att tillverka kolnanorör i staden Leverkusen i västra Tyskland. Företaget har investerat motsvarande 230 miljoner kronor i anläggningen som sägs vara störst i världen. De årlig kapaciteten är 200 ton.

Kolnanorören tillverkas i en katalytisk process i en reaktor med en kolhaltig gas vid hög temperatur. Rören kan sedan exempelvis användas i plaster och metaller som fyllnadsmedel eller för att förbättra hållfasthet och elektriska egenskaper.

Bayer har sedan 2007 en fabrik i en annan tysk stad, Laufenberg, med årskapaciteten 60 ton. Nu förväntar sig Bayer att marknaden för kolnanorör kommer att växa med 25 procent årligen de närmaste åren för att nå motsvarande 15 miljarder kronor om tio år.

–Vi räknar med att nanotekniken ska skapa totalt 10 000 nya jobb inom tysk industri på medellång sikt, säger Joachim Wolff på Bayer i ett uttalande.

Den nya anläggningen i Leverkusen kan få se sig omsprungen vad gäller kapacitet redan i till sommaren. Då planerar konkurrenten Nanocyl att öppna en ny reaktor i belgiska Sambreville med en årlig kapacitet på 400 ton.