Digitalisering

Stormöte om 5G hos regeringen

Digitaliseringsminister Peter Eriksson, Miljöpartiet. Foto: TT
Digitaliseringsminister Peter Eriksson, Miljöpartiet. Foto: TT

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) träffar under dagen en lång rad aktörer som har intressen i de kommande mobila 5G-näten. Den centrala frågan är: Vem ska betala för utbyggnaden?

Publicerad

Inbjudna till mötet är nätbyggare som Ericsson och Huawei, de svenska mobiloperatörerna och företrädare för flera myndigheter och organisationer. Uppbyggnaden av de nya snabba mobila bredbandsnäten inleds nästa år och kommer att nå full fart ett par år senare.

Men det finns några centrala frågor som fortfarande hänger i luften och översta punkten på listan är vem som ska bekosta kalaset. När operatörerna byggde 4G-näten kunde de ganska omgående räkna hem kostnaderna – konsumenterna var mer än villiga att betala extra för att få tillgång till snabba uppkopplingar. Men 5G är i första hand inte till för mobiltelefonerna.

Läs mer:

De som ska dra nytta av de snabba bredbandsnäten är i stället industrin, inte minst biltillverkarna, sjukvården och andra samhällsområden som få ens tänkt på i dag. Peter Eriksson vill säkert veta hur stor betalningsviljan är inom de näringsgrenarna.

Men en nästan lika stor fråga är vilken roll staten ska spela i utbyggnaden. Frekvenser för de nya näten ska fördelas mellan operatörerna och det kan skötas på olika sätt. När 3G-näten byggdes fördelades frekvenserna i så kallade skönhetstävlingar där operatörerna förband sig att inte bara sätta upp master i tätbebyggda områden utan också i glesbygden. I efterhand visade det sig att många lovade runt men höll tunt. Frekvenserna till 4G-näten såldes enbart till högstbjudande. Vilken modell väljer regeringen den här gången?