Opinion

Stora ai-framsteg under teknikåret

LEDARE. Hoppas ni får en trevlig jul, med många hårda paket under granen, skriver Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell i sin ledare.

Publicerad

Varje vecka rapporterar vi om hur andra företag digitaliserar sin verksamhet. Vi gör det på nyteknik.se, i vår digitala prenumerationstjänst summa.nyteknik.se samt i vår papperstidning, som du läser nu. Vi har varit digitaliserade länge, men fortfarande når vi flest läsare med bokstäver, bilder och grafik som trycks på papper: alltså gårdagens teknik.

Det är ungefär en månad kvar tills nästa nummer av Ny Teknik dimper ner i din brevlåda. Om du inte redan gör det är det dags för dig att börja ta del av våra digitala tjänster. Här kan du hela tiden hålla dig uppdaterad med det senaste som händer i teknik-världen: Det blir nyheter om självkörande bilar, händelser som förändrar spelreglerna för FoU eller nya teknikföretag med unika lösningar.

---

Teknikåret 2016 inledde Ny Teknik med att ta fram årets tio viktigaste tekniktrender.

Artificiell intelligens kom med som ett sidospår till de sociala robotarna som tar hand om lagerplockning eller sjukhustransporter. Robotarna styrs med hjälp av självlärande algoritmer eller liknande teknik. Och det är storföretag som Google, Toyota och Facebook som vill vara med och ta täten inom detta område, skrev vi i januari.

Med facit i hand: Artificell intelligens har varit ett väldigt viktigt tema i år. I papperstidningen Ny Teknik sätter vi därför extra fokus på det som Stefan Carlsson, professor i datavetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan, tycker är det mest dramatiska som skett inom hans område på 40 år.

Reporter Peter Ottsjös uppdrag var: Berätta var forskningsfronten befinner sig i dag.

---

Hoppas ni får en trevlig jul, med många hårda paket under granen. Julen är ett perfekt tillfälle att testa ny teknik.

---

Nästa Ny Teknik i pappersformat kommer vecka 2 2017.