Digitalisering

Staten ska ha egna molntjänster: ”Finns stora vinster”

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S).
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S).

Säkerheten behöver ökas i den statliga it-driften och den behöver skötas mer ekonomiskt, enligt regeringen.

Publicerad

En särskild utredare ska bland annat utreda behovet av ökad samordning mellan myndigheter och hur detta kan göras på ett säkert sätt.

Regeringen saknar en övergripande bild av hur behovet av samordning av it-driften ser ut inom den offentliga förvaltningen. Försäkringskassan sköter i dag, inom regeringsuppdraget, viss samordning av it-driften åt andra myndigheter.

– Det finns stora vinster att dra av statlig samordning, säger Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister, på en pressträff.

Det finns en rad rättsliga frågor som behöver utredas och huruvida samordning är lämpligt ur ett säkerhetsperspektiv.

– Det handlar om att utreda förutsättningar för en statlig molntjänst och klargöra de rättsliga förutsättningarna för att använda sig av privata företag för den här tjänsten, säger Anders Ygeman.

Sommaren 2017 avslöjades säkerhetsbrister i Transportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter och myndigheten hade anlitat externa leverantörer. Anders Ygeman, som då var inrikesminister, var en av de ministrar som avgick efter det att oppositionen hotat med en misstroendeomröstning.

Det nya uppdraget ska redovisas i två delar. I augusti 2020 ska kartläggningen av analyserna av den offentliga förvaltningens it-drift och rättsliga förutsättningar presenteras. Förslagen på mer varaktiga former för en samordning ska presenteras i maj 2021.

Försäkringskassans samordningsuppdrag har också förlängts, till 31 december 2022.