Krönikor
Spelar det roll vem som är chef?
KRÖNIKA. Chefer kommer och går. Sedan jag började på Ny Teknik 2002 har vi haft nio chefredaktörer. Och Ericsson har haft fem chefsbyten under de 25 år jag rapporterat om bolaget.
Spelar det någon roll vem som befinner sig där i toppen? Ibland tycker vi som ”egentligen gör jobbet” att det inte gör det. Sajten uppdateras med nyheter, tidningen kommer ut som vanligt. På Ericsson är det ”business as usual” även sedan Hans Vestberg slutat, försäkrar många ingenjörer jag talat med sista tiden.
Men, även vi vet förstås att det har stor betydelse vem som bestämmer. Och våra krav på drömchefen är många:
- Våga bestämma. Det gjorde Lars Ramqvist från Grängesberg, som styrde Ericsson på 90-talet. På slutet blev han dessvärre fartblind och ville bestämma över Sverige också. När det inte gick flyttade han huvudkontoret till London.
- Förstå den snabba tekniska utvecklingen. Sven-Christer Nilsson, som bara var vd i 15 månader, insåg tidigt betydelsen av ip-fieringen, ett begrepp som hans företrädare Lars Ramqvist knappt kunde stava till. Men Nilsson lyckades aldrig ta över den informella ledningen i det gäng som redan kört Ericsson ett tag.
- Omforma vision till konkret strategi. Särskilt viktigt förstås när branschen förändras i grunden. Ericssons två senaste direktörer, Svanberg och Vestberg, hade båda problem med det.
- Inspirera anställda med egen kompetens. Kurt Hellström som lett uppbyggnaden av hela mobilverksamheten kunde snacka radiostandard med vem som helst i lunchmatsalen.
- Hantera krävande kunder. Där var också Kurt Hellström i sitt esse.
- Sälja in varumärket till omvärlden, var däremot Hellströms sämsta gren. Det krävs en estradör som kan imponera på konferensdeltagare från hela världen, och leverera one-liners inför webbkameran. Det klarade efterträdaren Carl-Henric Svanberg, som alltid var lika brunbränd, välformulerad och världsvan. Han överträffades sedan av Hans Vestberg, som med sin energi och entusiasm fångade åhörarnas intresse.
- Locka nya generationen. Hans Vestberg gjorde också Ericsson mer känt bland det coola internetfolket, bland annat genom att inse att det skulle skapa rubriker då han skickade bilder genom sin egen kropp från konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas.
- Imponera på analytiker. Både Svanberg och Vestberg behärskade finansspråket och kunde diskutera varje siffra i kvartalsrapporterna. Men – det hjälpte inte när siffrorna inte var tillräckligt bra och aktiekursen rasade.
- Hantera CSR, alltså saker som mångfald och hållbarhet. Svanberg pratade om betydelsen av jämställdheten, men det var Vestberg som lyfte upp kvinnorna i ledningsgruppen.
- Charma media. Hans Vestberg var ”tjena, tjena” med alla som rapporterade om Ericsson i Sverige, men också med toppreportrarna på amerikanska Recode, Cnet och Bloomberg News.
- Lyssna på kritiska röster. Att bara ha ja-sägare närmast sig är alltid livsfarligt, och sägs ha varit en av faktorerna som bidrog till Hans Vestbergs fall.
Så vem uppfyller då de här kraven som Ericssons nästa chef? Svaret är lätt. Ingen.