Populärteknik

Spar led-lampan energi i Norrland?

TEKNIKFRÅGAN. Spar jag energi om jag byter tio glödlampor mot led-lampor i Norrland i vinter? Ge besked i Ny Tekniks läsarfråga.

Publicerad

Läsarfråga:

Det skulle vara intressant att få en mera korrekt beskrivning av huruvida man spar energi med energilampor och led-lampor i olika lägen.

Det sägs att energi inte förbrukas utan omvandlas. Det innebär väl att glödlampan alstrar värme? Om jag har direktverkande elvärme och själv bekostar elen, då kan jag väl i norra Sverige när det är kallt och mörkt ha lampor tända utan att det ökar energiförbrukningen nämnvärt? Om sommaren när det är ljust, använder vi lite belysning och lite el till värme.

I sydligare länder kanske tesen om energibesparing gäller i högre grad då det är varmt och mörkt på samma gång. Men spelar det någon roll om jag har 10 lampor tända i Norrland under vintertid när jag har elvärme som jag bekostar själv?

Hans Haugen

Vet du svaret på frågan? Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se
Följ Ny Teknik på Facebook!