Innovation

Sonys senaste drag: Mobiler med 3d-skanning

Nya Xperia XZ1, lanserad på IFA 2017. Foto: Sony
Nya Xperia XZ1, lanserad på IFA 2017. Foto: Sony
Sonys globala försäljningschef Hideyuki Furumi.
Sonys globala försäljningschef Hideyuki Furumi.

IFA 2017. Teknik för 3d-skanning ska få Sonys två nya flaggskeppsmodeller att sticka ut bland rivalerna. Funktionen är utvecklad i Lund.

Publicerad Uppdaterad

Från den enorma scenen gör Sonys globala försäljningschef Hideyuki Furumi sitt bästa för att stråla i kapp med höstsolen över Berlin.

Han har precis lanserat två nya modeller i Sonys nuvarande serie med smarta mobiltelefon, Xperia.

Till ytan påminner nya Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact om värstingmodellen Xperia XZ Premium som lanserades under MWC i februari.

Sony har storsatsat på kamerateknik sedan länge. Dagens nya modeller innebär inte ett steg bort från det. Båda telefonerna har utrustade med funktion som gör det möjligt att spela in videoklipp i med 960 bilder per sekund – precis som vinterns modell. Ett slags inbyggt buffertminne i kamerasensorn Exmor RS gör att bilder kan sparas där innan de skickas vidare till mobilen processor för bearbetning. Processen gör att kameran kan ta fler bilder på kortare tid.

De stora förändringarna har skett inom programvaruutveckling. Ombord på Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact finns bland annat ett nytt autofokus-läge som Sony hävdar ska kunna användas för att följa objekt i rörelse och samtidigt behålla skärpan i upp till tio bilder per sekund.

Huvudnumret är en ny fotoapp som gör det möjligt att skanna in objekt för att skapa 3d-modeller. Appen har stöd för fyra lägen: huvudskanning, ansiktsskanning, matskanning och friformskanning. Processen ska ta 60 sekunder, enligt Sony – och den inskannade 3d-modellen ska sedan bland annat kunna användas i olika animationer eller skickas till en 3d-printer för en printat byst av ditt ansikte.

Läs fler nyheter från IFA-mässan här!

Tekniken som används har utvecklats av personal på Sonys kontor i Lund.

– Vi ser begynnelsen till ett stort 3D-ekosystem, men det har hittills saknats en möjlighet för konsumenter att själva enkelt kunna skanna, säger Rikard Skogberg, nordisk produktchef för Sony Mobile.

Både Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact släpps i Sverige under september.