Populärteknik

Snart kan Google Chrome få ”focus mode”

Fokusläge på gång till webbläsaren Chrome. Foto: TT
Fokusläge på gång till webbläsaren Chrome. Foto: TT

Snart kan Chrome sockras med ett nytt fokusläge. Vad exakt det innebär är dock ännu oklart, men det verkar kunna påverka webbläsarens gränssnitt.

Publicerad

Google Chrome är en väldigt populär webbläsare.

Enligt Net applications så har Googles webbläsare 65 procent av marknaden, det gör den till planetens överlägset mest använda webbläsare. Internet Explorer kliver in på plats två med 11 procent av marknaden, det är alltså ingen match.

Snart väntas Chrome få en ny funktion som går under namnet ”focus mode”, det vill säga fokusläge, skriver Ghacks.

Google lanserade nyligen en ny webbläsare Chrome Canary. Den kan närmast beskrivas som en utvecklarversion av Chrome, där man väljer att testa alla nya funktioner först. Och det är just här man väljer att skeppa focus mode.

Focus mode är inte fullt implementerat ännu, och om du skulle vilja aktivera det så gör du så här:

  1. Öppna Chrome Cannary.
  2. Ladda sidan chrome://flags/#focus-mode
  3. Ändra status på den experimentella flaggan till aktiverad.
  4. Starta om Chrome.

Vad fokusläget innebär är däremot inte helt glasklart, och än så länge finns det bara tillgängligt i desktop-versionen. Enligt Ghacks så finns det en bugglista i det officiella projektet som refererar till ”Minimal Chrome Desktop UI - Focus Mode”. Vilket möjligen antyder att fokusläget kan ändra gränssnittet, snarare än att dölja distraktioner på olika hemsidor, som vanligt tillägg i webbläsaren löser åt dig. Det återstår också att se om läget skiljer sig något från helskärmsläget som redan existerar i Chrome.

Än så länge finns inte funktionaliteten på plats. Så saker och ting lär klarna inom kort.