Innovation

Snart kan du ha labbodlad fisk på tallriken

Bluenalu har tagit fram en labbodlad fisk från celler av sydseriola. Foto: Bluenalu
I december presenterade San Diego-bolaget Bluenalu rätter gjorda på den egna labbodlade fisken. Foto: Bluenalu
Bluenalus cellbaserade labbodlade fisk, här friterad. Foto: Bluenalu

Med cellvävnad från en levande fisk har San Diego-baserade Bluenalu framställt en labbodlad variant, utan vare sig ben eller fjäll. Inom två år kan en produkt finnas på marknaden.

Publicerad

Det börjar med ett vävnadsprov från en bedövad fisk. Stamcellerna i provet isoleras och behandlas med enzymer. Därefter får cellerna växa i en näringslösning i en bioreaktor. Cellerna kan i ett senare steg blandas med biobläck, en näringsrik vätska. Då kan fisken skrivas ut i önskad form med hjälp av en 3d-skrivare.

Det här är processen bakom San Diego-startupen Bluenalus labbodlade fisk, som i stor skala kan bli ett sätt att möta utmaningar som överfiske och föroreningar. Bolaget menar att den labbodlade fisken inte är mer onaturlig än framställningen av exempelvis grekisk yoghurt, som också förutsätter en levande cellkultur.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här