Bygg

Snabblim ersätter spik i huset

Klisterband används för att sammanfoga träreglar och träfiberskivor. Foto: Fraunhofer WKI
Klisterband används för att sammanfoga träreglar och träfiberskivor. Foto: Fraunhofer WKI

Snabbtorkande lim ersätter spik och klamrar när trähusbyggare kortar byggtiden för prefabricerade hus.

Publicerad

Om byggsektionerna i prefabricerade trähus limmas i stället för spikas eller klamras blir det möjligt att spara material och förkorta byggtiden. Forskare vid Fraunhoferinstitutet för träforskning Wilhelm-Klauditz Institut WKI i Braunschweig har gett sig i kast med att hitta en metod för att limma trähuselement.

I begränsad omfattning limmas redan i dag komponenter. Men nackdelen är att torktiderna vid konventionell limning blir långa och hanteringen av limknektar omständig.

WKI-forskarna har i stället utvecklat klisterband som används för att förbinda träreglar och träfiberskivor. För att skynda på härdningen låter man banden själva ordna uppvärmningen.

Man använder sig av metallband som bestryks med lim på båda sidor. När träkomponenterna som ska förbindas monterats på plats på var sida om klisterbandet, lägger man på en spänning. Bandet värms, limmet tränger in i träets porer, och när strömmen slås av härdar limmet.

- Just nu är vi nere på torktider under en minut, men vi kan korta den tiden också, förklarar Andreas Zillessen, forskare vid WKI.

Forskarna är nöjda med limmet som har tagits fram. Det fäster på såväl metallbandet som trämaterialen. Däremot återstår en del forskning när det gäller valet av metall i bandet. Hittills har man använt sig av mässing. Nu ska forskarna pröva såväl stål som aluminium.

Om ett halvår ska forskarna testa klisterbanden hos byggföretaget Schwörer.