Digitalisering

SMS ska rädda hjärtan i Stockholm

Upp till hundra liv ska räddas varje år med en ny tjänst som sänder sms vid hjärtstopp. Det hoppas Södersjukhuset i Stockholm.

Publicerad

Varje år inträffar cirka 600 hjärtstopp i Stockholm. Överlevnadsfrekvensen är ”deprimerande låg” enligt Södersjukhuset. Nu vill sjukhuset förbättra oddsen med hjälp av en ny sms-tjänst som heter Sms-livräddare.

Vanliga stockholmare som kan utföra hjärt-lungräddning kan anmäla sig som livräddare. När SOS alarm tar emot larm om ett hjärtstopp så skickas ett sms ut till alla livräddare som befinner sig inom en kilometer från den drabbade personen.

– När det gäller hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. I många fall kommer livräddarna sannolikt att anlända före ambulansen, vilket ökar överlevnadschanserna dramatiskt, säger Mårten Rosenqvist, som är överläkare på Södersjukhusets kardiologklinik, i ett uttalande.

Sjukhuset hoppas att runt 5000 hjärt-lungräddare ska anmäla sig till tjänsten, som är utvecklad i samarbete med Karolinska Institutet, SOS Alarm och företaget Lekab Communication Systems.

Sedan tidigare har polis och brandkår ryckt ut för att hjälpa personer som drabbas av hjärtstopp inom ramen för det som kallas Salsaprojektet. Det har inneburit att chanserna att överleva ett hjärtstopp utanför sjukhus har ökat från två till åtta procent.