Digitalisering

SMS, grattis på 20 årsdan!

SMS fyller 20 år i dag, och möter allt tuffare konkurrens från gratistjänster som Skypes chatt, Whatsapp och Apples Imessage.

Publicerad

Den 3:e december 1992 sändes världens första sms. Det korta meddelandet löd ”Merry Christmas” och skickades mellan en dator och en mobil i Storbritannien.

Men det var Telia Sonera som blev först i världen med att erbjuda en kommersiell sms-tjänst 1993.

SMS ingick som en del av gsm-standarden, och de första gsm-näten togs i drift 1991. Men det dröjde länge innan tjänsten blev populär. Ingen hade räknat med att det skulle bli ungdomarnas favorittjänst.

Förra året sändes 5 900 miljarder sms världen över, och i år spår analysföretaget Informa att siffran hamnar på 6 700 miljarder. Detta trots den ökade konkurrensen från gratisstjänster som Whatsapp, Imessage, Viber, Kakao Talk och Facebook Messenger.

Informa räknar med att det sänds 9 400 miljarder sms 2016, och uppskattar att det betyder intäkter på över 800 miljarder kronor för operatörerna.

Men den ökade konkurrensen gör att operatörerna tappar marknadsandelar. Informa uppskattar att operatörernas andel av meddelandemarknaden sjunker från en andel på 64 procent 2011 till endast 42 procent 2016.