Övriga nyheter

Smart mobil – vår förbränningsmotor

Helen Ahlbom

KRÖNIKA. Den smarta mobilen är den teknik som bäst definierar just vår tid, skriver tidningen The Economist. Precis som boken, klockan och förbränningsmotorn en gång förändrade vårt sätt att leva och se på världen, så sker det nu med den smarta mobilen, menar tidningen.

Publicerad

Jag håller med. Och då tänker jag inte bara på hur vi förändrat vårt beteende på bussen och i sängen. Det handlar om hur hela samhället och näringslivet har börjat stöpas om. De smarta mobilerna har förvandlat cd-skivor till Spotifylistor och privatbilister till taxiförare.

Att användningen av smarta mobiler och appar har exploderat vet förstås alla Ny Tekniks läsare. Här är de senaste siffrorna: Förra året såldes 1,2 miljarder smarta mobiler, och såväl Apple som Google har en bra bit över 1 miljon olika appar vardera i sina appbutiker. Totalt finns 7,1 miljarder mobilabonnemang i världen. Av dessa använder ”bara” 2,9 miljarder en smart mobil, med enkel tillgång till allt på nätet. Men redan i slutet av 2020 väntas 90 procent av samtliga abonnenter ha en smart telefon, enligt Ericsson Mobility Report.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här