Bygg

Slarv med passivhusbegreppet

Villa Circitus i Småland lever upp till de internationella standarden. Foto: Circitus
Villa Circitus i Småland lever upp till de internationella standarden. Foto: Circitus

Det slarvas mycket med begreppet passivhus. Det anser flera arkitekter, enligt en undersökning av skivtillverkaren Cembrit.

Publicerad

Passivhus är välisolerade och täta byggnader som främst värms upp genom överskottsvärme från hushållsapparater och kroppsvärme från de boende.

I Sverige finns i dagsläget ett 20-tal byggnader som är certifierade passivhus enligt den internationella standarden, fastställd av Passivhaus Institut.

Samtidigt talas det mycket om passivhus. Skivtillverkaren Cembrit lät därför intervjua 100 arkitekter om det fuskas om begreppet.

51 procent av arkitekterna instämmer helt eller delvis i påståendet.

- Begreppet passivhus används på ett slarvigt sätt och det riskerar att skada branschens förtroende, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit, i ett pressmeddelande.

I undersökningen ombads arkitekterna också att ranka olika miljöcertifieringar. Miljöbyggnad hamnade i topp, med 20 procent av rösterna. Endast 4 procent anger passivhus på första plats. 47 procent svarade att de inte hade någon favorit.

Arkitekterna fick också ange vilken storstad som är bäst på hållbart byggande. Här placerade sig Malmö bäst, med 26 procent av rösterna. Men 46 procent svarade att de inte visste.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!