Samhälle

SL: Därför började rulltrappan åka baklänges

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Osäkra rulltrappor vid de nybyggda pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan stoppade trafiken under fredagen. SL har hittat rost och slitage i en sluten enhet – trots att rulltrapporna bara är ett år gamla.

Publicerad

(Texten har uppdaterats)

Klockan var ungefär halv nio på morgonen när en uppåtgående rulltrappa på den nya pendeltågsstationen Stockholm City i måndags stannade tvärt, plötsligt bytte håll och började rusa nedåt. Det fanns ingen nödbroms som fungerade.

Inga personer ska ha skadats allvarligt av incidenten, men flera ramlade i rulltrappan.

– Det är bara tur att inte fler blev allvarligt skadade, sa SL:s förvaltningschef Caroline Ottosson vid en pressträff på fredagen.

En grundlig kontroll av rulltrapporna på stationerna Stockholm City och Odenplan på torsdagskvällen visade att flera utgjorde en risk. I den rulltrappa som i måndags bytte håll hittades spån och flisor av metall. Dessutom upptäcktes konstruktions- och materialfel.

De två stationerna, som öppnade för bara ett år sedan, var under fredagen avstängda för resenärer av säkerhetsskäl. Totalt 71 rulltrappor behöver inspekteras.

Avstängningen beräknas under fredagen påverka 150 000 passagerare.

Vid pressträffen på fredagen förklarade Caroline Ottoson, förvaltningschef på SL, att det fanns ett glapp i ett antal konstruktionsdelar i rulltrappan som havererade. Tillsammans med företaget Otis, som har levererat rulltrappan, har man öppnat upp och undersökt den närmare.

I en sluten enhet, som ska hålla under rulltrappans hela livslängd och inte ska behöva något underhåll, där växellådan ryms, fanns rost och omfattande slitage på en koppling som sitter sist i säkerhetssystemet. Bakom den finns inga bromsar. När den går sönder är rulltrappan i fritt fall. Då går det inte att trycka på nödstopp, var förklaringen som gavs under pressträffen. Detta tros vara huvudorsaken till att rulltrappan havererade.

Vid vidare undersökning har man hittat fler växellådor i andra rulltrappor med liknande fel.

När trafiken kan tas upp igen kunde inte Caroline Ottosson berätta under pressträffen.

Dagens Nyheter rapporterade i maj i år att de nya stationernas rulltrappor sedan årsskiftet anmälts 5 444 gånger.