Övriga nyheter

Skatten på biodrivmedel behöver inte höjas ännu mer

Magdalena Andersson, (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Andres Norman kör en av Taxi Stockholms sista 30 etanolbilar, en tre år gammal Volvo V70. Bilen går bra, men den är törstig: medelförbrukningen ligger på 1,72 liter/ mil. Foto: Jörgen Appelgren

Europeiska kommissionen har nu godkänt den svenska skattebefrielsen av biogas som drivmedel till och med utgången av 2020. Skattebefrielse eller skattelättnad av andra hållbara biodrivmedel än biogas har godkänts till och med utgången av 2018.

Publicerad

– Det är ett mycket välkommet besked och jag är glad att den intensiva dialog som regeringen har fört med EU-kommissionen har gett resultat. Nu vet biodrivmedelsföretagen vad som gäller de kommande åren och regeringen kan lägga all kraft på att arbeta fram långsiktigt hållbara regler till senast 2018, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande från finansdepartementet.

Det här innebär inte att exempelvis skattehöjningarna på etanol i december och vid årsskiftet kan tas bort, utan att EU nu inte kräver ytterligare skattehöjningar. Enligt finansdepartementet föranleddes de senaste skattehöjningarna av att EU-kommissionen ansåg att Sveriges skattenedsättningar var för stora. Hade inte kommissionen nu gett ett nytt godkännande hade Sverige tvingats höja skatten på biodrivmedel till samma nivå som skatten på bensin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här