Samhälle

Skatt på plastpåsar från 1 mars – blir dubbelt så dyra

Nu blir det dyrare att köpa med en plastpåse i affären. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix/TT
Nu blir det dyrare att köpa med en plastpåse i affären. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix/TT

Minst sex kronor per styck – det blir priset när en ny skatt läggs på plastkassar, enligt branschorganisationen Svensk Handel.

Publicerad

Skatten införs den 1 mars: tre kronor för bärkassar och 30 öre för frukt- och grönsakspåsar. Målet med skatten är att minska nedskräpningen i naturen och haven enligt ett EU-direktiv från 2015. Medlemsstaterna ska enligt direktivet reducera förbrukningen av plastkassar till 40 stycken per person och år senast 2025.

Det är tillverkaren som ska betala skatten på plastkassarna. Men Svensk Handel menar att det i slutändan är konsumenten som får ta den ökade kostnaden för butikerna, och branschorganisationen beräknar att priset för en plastkasse blir sex-sju kronor.

– Det är feltänkt, en symbolpolitik som saknar miljönytta och som kommer att slå hårt mot jobb i den svenska handeln, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Redan minskat

Branschorganisationen anser att det inte existerar några allvarliga problem med nedskräpning av plastpåsar i den svenska naturen. Användandet av plastbärkassar har enligt Svensk Handel redan minskat betydligt genom den avgift som organisationens medlemmar tar ut sedan ett par år tillbaka.

– Vi är redan ganska bra på att slänga saker där vi ska, sortera och använda platspåsarna till hushållsavfall så att de går in i kretsloppet igen.

Miljövänlig plast

Svensk Handel kritiserar även att lagen inte gör skillnad på plastpåsar tillverkade av fossila bränslen och kassar tillverkade av förnyelsebar plast som är lätta att återvinna.

– Vårt arbete med att ta fram miljövänliga påsar ignoreras helt, säger Mats Hedenström.

Lagen, som riksdagen beslutade om på onsdagen, träder i kraft den 1 mars, men själva skatten på plastbärkassar tas ut först från den 1 maj. Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade emot den nya lagen.