Övriga nyheter

"Ska jag varna för min dåliga chef?"

Gunilla Arhén
Gunilla Arhén

Kim är glad för sin kompis skull. Denne är aktuell för ett chefsjobb på Kims företag. Men kompisens blivande chef är inte mycket att glädjas över.

Publicerad

Jag har blivit uppringd av en tidigare studiekamrat. Han berättade att han blivit kallad till anställningsintervju för ett chefsjobb i mitt företag. Jag förstår att han är intresserad av det här jobbet. Till det yttre låter det väldigt intressant och utvecklande. Men hans blivande chef har ett visst rykte i företaget.

Han ger ett mycket positivt första intryck men omsättningen på medarbetare är väldigt stor inom hans enhet. Såvitt jag förstår är han svår att samarbeta med. Han ställer i första hand upp för sig själv. När hans medarbetare får problem, vilket händer ibland, får de

i allmänhet inget stöd från honom.

Jag skulle vilja varna min studiekamrat för det här jobbet, men samtidigt tänker jag att han kanske kommer bättre överens med den här chefen än de andra. Han är väldigt positiv, och vill verkligen ha det här jobbet. Men jag är orolig för att han ska råka illa ut och tvingas söka nytt jobb ganska snart.

Vad är din uppfattning? Ska jag beskriva vad som har hänt andra som har arbetat tillsammans med den här chefen, eller låta honom gå vidare i processen och se vad som händer?

"Kim"

Jag förstår att du är orolig för din gode vän. Men jag vill ställa några frågor som du kan ha glädje av att tänka igenom innan du gör något. Varför ringde han dig? För att han var glad att ni eventuellt ska bli kolleger? För att få råd? För att du skulle lägga ett gott ord för honom inför den här chefen? Varför är han intresserad av det här jobbet? För att han vill arbeta med något nytt och utvecklas? För att han vill byta företag? Eller är han mellan jobb? Eller av någon annan anledning?

Om han lämnar ett bra jobb för denna osäkra chefstjänst förstår jag din oro, även om det inte är självklart att uttryckligen varna honom trots detta. Skulle han däremot vara mellan jobb av någon anledning finns större anledning att ligga lågt, för det kan trots allt gå bättre för honom än för de medarbetare som har lämnat organisationen.

Det är vanligt att människor inte vill få råd som de inte har bett om. Risken finns alltid att den vidtalade personen

i stället blir arg på dig för att du kom med de i hans öron dåliga nyheterna. Det är inte logiskt, men mänskligt beteende. Därför skulle jag tänka mig för flera gånger innan jag gav råd i ett fall som detta.

Din tidigare studiekamrat kan till och med missuppfatta din goda vilja och börja fundera över om du har några baktankar, som att du kanske egentligen själv vill ha den chefstjänst han är på väg att få. Så tänk dig för noga innan du beslutar hur du ska göra.

Lycka till!