Innovation

Sensorn kan lukta sig till om mjölken är drickbar

Washington State University har tagit fram en sensor där nanopartiklar känner på doften om mjölken är på väg att bli dålig. Nu vill forskarna se den inbyggd i förpackningen.

Publicerad

För några årtionden sedan rullades ett klipp på SVT där vi ombads att inte slentrianmässigt slänga bort mjölk bara för att utgångsdatumet var passerat. Vi uppmanades att titta – och lukta. I dag är det förmodligen bara de äldsta generationerna som använder sina sinnen för att avgöra om matvaror verkligen har blivit otjänliga, och följaktligen hamnar kopiösa mängder i soporna. FN:s organisation för mat och jordbruk uppskattar att en tredjedel av livsmedlen avsedda för människor slängs.

Vid Washington State University har the Department of Biological Systems Engineering tillsammans med ett antal andra avdelningar tagit fram en lösning för den vita drycken. Det är en kemisk sensor, täckt av nanopartiklar, som kan dofta sig till om mjölken fortfarande är drickbar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här