Populärteknik

Se professorns galna bygge

1. På taket till 26-våningshuset i Beijing har det 'vuxit' upp ett berg. Foto: Scanpix
1. På taket till 26-våningshuset i Beijing har det "vuxit" upp ett berg. Foto: Scanpix
2. Det konstgjorda berget har byggts kring en tidigare vindsvåning. Foto: Scanpix
2. Det konstgjorda berget har byggts kring en tidigare vindsvåning. Foto: Scanpix
3. Lyxvillan som ser ut att vara uthuggen ur berget har även fått omgivande trädgårdar. Foto: Scanpix
3. Lyxvillan som ser ut att vara uthuggen ur berget har även fått omgivande trädgårdar. Foto: Scanpix

Ett konstgjort berg byggt på ett höghus är det hittills mest spektakulära svartbygget i Kina. Eventuellt får det stå kvar.

Publicerad

Under de senaste sex åren har taket på ett höghus i Beijing sakta bytt skepnad. Kring en tidigare liten vindsvåning har professor Zhang Lin byggt upp ett artificiellt berg med tillhörande växtlighet och förvandlat våningen till en stor lyxvilla, skriver The Guardian.

Grannarna har klagat men myndigheterna har blundat. Om det beror på att professorn tidigare satt med i distriktets politiskt rådgivande organ med kontor i huset är inte klarlagt.

Problemen för grannarna har bland annat varit oväsen under nätterna när bygget främst varit igång. Men det rapporteras även att det tunga berget orsakat sprickor i väggar, tak och husets ledningssystem.

Men nu när bygget blivit omskrivet i kinesiska tidningar med rubriker som "Beijings mest skandalösa svartbygge" har stadsplanerarna tvingats agera.

- Det har kommit till vår kännedom att professor Zhang inte ansökt om tillstånd för sitt bygge. Om han inte kan bevisa att det är säkert måste det rivas, säger en stadstjänsteman som citeras av Daily Mail.

Enligt The Guardian har svartbyggen i Kina blivit ett stort problem. I staden Hengyang uppfördes exempelvis 25 villor illegalt på taket av ett shoppingcenter. Men byggherren fick senare tillstånd att behålla husen så länge han inte sålde dem.

En anledning till svartbyggena är att all mark i praktiken ägs av staten som vanligtvis ger husköpare ett hyreskontrakt på sin tomt som gäller i 70 år. Men reglerna är vaga vilket gör att nyttjande- och äganderättigheter blir oklara och svårtolkade, skriver The Guardian.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/tozbEXW3FgY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>