Startup

Scanias senaste drag – ska investera i nystartat

Scanias nya riskkapitalbolag ska satsa pengar i teknik- och tillväxtbolag som skapar nya lösningar inom områden som är strategiskt viktiga för lastbilskoncernen. Foto: Scania
Scanias nya riskkapitalbolag ska satsa pengar i teknik- och tillväxtbolag som skapar nya lösningar inom områden som är strategiskt viktiga för lastbilskoncernen. Foto: Scania

Scania startar ett riskkapitalbolag för investeringar i unga teknikbolag. I fokus: nyskapande lösningar för förnyelsebara bränslen och självkörande bilar.

Publicerad

ABB, SEB och Telia – på sistone har flera svenska storbolag gått ut med att man kommer att satsa på investeringar i startupbolag.

Nu kan vi addera ytterligare ett namn till den listan – Scania. I dag torsdag står det klart att lastbilkoncernen startar ett nytt riskkapitalbolag – Scania Growth Captial – som ska satsa pengar i teknik- och tillväxtbolag.

Syftet med det nya bolaget är att göra investeringar inom områden som är strategiskt viktiga för Scania, men som i dag ligger utanför fordonstillverkarens egen kärnverksamhet.

Fokus kommer att vara att bygga upp en portfölj med aktieposter i bolag som utvecklar innovativa produkter, lösningar eller tjänster inom digitalisering, självkörande fordon, uppkoppling, hybridisering, förnyelsebara bränslen och smarta fabriker.

– Genom Scania Growth Capital vill Scania investera i lovande, innovativa och entreprenörsdrivna bolag. Att tidigt få tillgång till affärsmodeller, teknik och idéer som påverkar oss kommer att ytterligare stärka oss inför framtiden, säger Henrik Henriksson, vd för Scania.

Exakt hur mycket pengar som Scania kommer att satsa i det nya bolaget är i nuläget oklart, men lastbilskoncernen poängterar att man har "stora muskler" som man är beredda att använda om man hittar bolag och entreprenörer med potential.

– Detta är en långsiktig satsning som vi tror blir mycket viktig för att vi ska kunna vara världsledande i vår bransch som är i mycket snabb förändring, säger Daniel Wedberg, ansvarig för strategi och affärsutveckling på Scania, till sajten Di Digital.

Det nya bolaget kommer att ledas av Lars-Olof Gustavsson, med en bakgrund som bland annat grundare av Four Seasons Venture Capital.

– Under de pågående teknikskiften blir det viktigt att välja ut och samarbeta med företag med störst potential att främja Scanias fortsatta utveckling och tillväxt, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!