Webbtv

Scanias lastbil klarar näsdukstestet

UNDER SKALET. Maria Wäppling och Jan Herrlin testar avgasreningen på en ny Scania-lastbil i Södertälje med en vit näsduk. Resultat: den blir knappt skitig.

Publicerad

Ny Tekniks webb-tv-program Under skalet tar i det nya avsnittet med tittarna in i Scanias utvecklingscenter i Södertälje. Där jobbar flera tusen ingenjörer, bland annat med att minska utsläppen från dieselmotorerna.

Den senaste utmaningen för dem har varit Euro 6, en utsläppsstandard för lastbilar. Det är tekniken för att klara dessa låga nivåer som programledarna Maria Wäppling och Jan Herrlin ska få inblick i.

Anläggningen i Södertälje har en egen testbana och en klimatvindtunnel. Men basen i processen är rader med provceller där motorerna får arbeta.

– Största poängen med motorprovcellerna är att skapa så konstanta förhållanden som möjligt. Vi kan återskapa samma förhållanden om och om igen och därigenom få repeterbara mätningar, säger Scanias Tobias Jakobsson.

Ny Teknik skrev i höstas många artiklar om metoderna för att få ned utsläppen av partiklar och NOx, giftiga kväveoxider. Reningen sker i flera steg från motorn och bakåt i lastbilen. I Under skalet-avsnittet får man se att i Scanias ljuddämpare finns två sorters katalysatorer och partikelfilter inbakade i en enhet.

– Ljuddämparen är numera nästan som en kemifabrik, säger Scanias Camilla Ihrfors.

Scania använder en scr-katalysator, selective catalytic reduction, som tar bort NOx ur avgaserna genom att tillsätta urea, Adblue. Ammoniaken i urean kombinerat med NOx i en katalysator ger kväve och vatten som utprodukt.

Sist i ljuddämparen finns filtret som fångar upp partiklar ur motorns avgassystem. För bara några år sedan blev dessa täckta av tjockt, svart sot. I dag syns de uppfångade partiklarna knappt med blotta ögat.

– Det är otroligt låga nivåer numera, så det ställs otroligt höga krav på allt från flödesmätning, vägning, temperaturer, tryck, utspädning, säger Tobias Jakobsson.

Sista anhalten i Scanias forskningsslott är vågrummet, ett hårt reglerat renrum i miniatyr. Där mäts partikelmängden genom att väga testfiltren. Det ställer stora krav på testutrustningen, och på vågen där sotpartiklarna på filtren vägs upp.

Men slutligen gör Maria Wäppling ett praktiskt test genom att dra en vit duk i avgasröret på en lastbil med motorn i gång.

– Det var ju inte alls skitigt, säger Jan Herrlin.

Jessica Jansson släpper in Maria Wäppling och Jan Herrlin i det känsliga vågrummet.

Det här är webb-tv-programmet Under skalet

Programledarna Maria Wäppling och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Maria är konsultchef för företagets mjukvaruavdelning i Stockholm. Jan är expert på kretskortsdesign.

Samtliga avsnitt av Ny Tekniks webb-tv- serie kan ses på nyteknik.se/underskalet