Hållbar industri

SAS vd slutar – tar över SKF

SAS vd Rickard Gustafson lämnar sin post. Foto: Claudio Bresciani/TT
SAS vd Rickard Gustafson lämnar sin post. Foto: Claudio Bresciani/TT

SAS vd Rickard Gustafson slutar på sitt jobb senast den 1 juli. Han säger själv att det är dags att lämna stafettpinnen vidare. I stället tar Gustafson över som högsta chef på ett betydligt större bolag _ kullagerjätten SKF.

Publicerad

Rickard Gustafson har varit vd för SAS i tio år. Liksom många konkurrenter har bolaget drabbats mycket hårt av pandemin. Men coronakrisen är inte den enda svårighet som Gustafson tvingats hantera.

När han tillträdde 2010 nämnde han konkurrensen från lågprisbolag som en utmaning, och sedan dess har SAS måst parera pilotstrejker, flygskam och nu senast pandemin. I mars meddelade en allvarsam Rickard Gustafson att efterfrågan i stort sett försvunnit, och att upp emot 10 000 anställda kunde permitteras. Så här långt har drygt 5 000 anställda fått lämna sina jobb sedan pandemin bröt ut.

Under det senaste året har SAS fallit på börsen och tappat två tredjedelar av sitt värde. Samtidigt har SKF:s aktie klättrat med 22 procent.

TT har sökt Rickard Gustafson, men fått beskedet att han inte är tillgänglig för en intervju.

Söker ny chef

SAS har redan börjat leta efter en ersättare. ”Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS. Bolaget är fortfarande i en kritisk, men stabil, position och styrelsen har naturligtvis omedelbart påbörjat processen att utse en ny vd och koncernchef”, säger flygbolagets styrelseordförande Carsten Dilling i ett pressmeddelande.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger att Gustafson gjort ett bra jobb under sina år på SAS.

– Han har varit väldigt stabil i ett bolag och en bransch som har varit väldigt skakig. Med de förutsättningarna han har haft måste man ge honom ett gott betyg. Det har varit tio väldigt tuffa år. Inte bara för SAS, utan för hela flygbranschen.

Att Rickard Gustafson blir ny vd och koncernchef för SKF är inte förvånande, enligt Bornold.

– Han har varit ett namn som figurerat länge vid alla stora svenska vd-tillsättningar.

Kritisk tidpunkt

Avgången är verkligen inte vad SAS behöver i det pressade läget, skriver Jacob Pedersen, analyschef på danska Sydbank, som följer SAS, i en analys: "De närmaste månaderna, när omstarten av trafiken sakta börjar, kommer att kräva många stora beslut. Med en vd på väg ut genom dörren riskerar Rickard Gustafson avsked att lämna SAS i ett tomrum vid en avgörande tidpunkt", skriver Pedersen.

Han stämmer in i hyllningskören för den avgående toppchefen: ”Genom effektiviseringar och ett kommersiellt fokus lyckades Rickard Gustafson skapa vinst i SAS fem år i rad”.

Men läget för bolaget nu är tufft. ”SAS har fyllt på kassan genom rekapitalisering, men flygen står kvar på marken och pengarna forsar ut ur kassan”, skriver Pedersen.

SAS i sin allvarligaste kris någonsin

Bornold får medhåll från Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på konsultföretaget Winair. “Han har varit en tydlig och handelskraftig vd som har navigerat SAS genom mycket turbulens, både internt och externt", skriver han i ett mejl till TT.

Samtidigt påpekar Elnæs att det inte är positivt att vd:n lämnar nu när bolaget befinner sig i den kanske allvarligaste krisen någonsin. Å andra sidan kan en ny vd tillföra ny energi till både bolaget och de anställda.

“Jag tror inte att SAS kommer att påverkas av att Rickard Gustafson slutar, förutom att vissa SAS-kollegor förmodligen är lite besvikna", skriver Hans Jørgen Elnæs.

SKF meddelade i mitten av november att vd:n Alrik Danielson avgår under 2021. Exakt när Gustafson tillträder chefsjobbet där är oklart. SAS skriver att Gustafson lämnar företaget senast den 1 juli, medan SKF uppger att han tillträder under det första halvåret i år.

”Efter en grundlig och robust sökprocess är vi mycket nöjda att kunna välkomna Rickard Gustafson till SKF. Rickard Gustafsons starka och moderna ledarskap, breda internationella erfarenhet och energi gör honom till rätt person att leda det fortsatta genomförandet av SKF:s strategi”, säger bolagets styrelseordförande Hans Stråberg i ett pressmeddelande.

Fakta: Rickard Gustafson

Rickard Gustafson har varit vd för SAS Group sedan 2011.

Han har en bakgrund i försäkrings- och finansbranschen och var innan han kom till SAS koncernchef för Codan/Trygg-Hansa. Han arbetade under tio år inom GE Capital-koncernen i flera ledande positioner. Dessförinnan var han konsult på Andersen Consulting (som senare blev Accenture).

Han är utbildad civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi från Linköpings universitet.

Källa: SAS