Digitalisering

Säkerhetsexperten: ”Otäck attack”

Leif Nixon Foto: Allan Näslund
Leif Nixon Foto: Allan Näslund

Överbelastningsattacken mot en rad stora svenska nyhetsmedier skakar Sverige. ”En otäck attack”, kommenterar säkerhetsexperten Leif Nixon.

Publicerad

Under närmare en timme i lördags kväll låg sajterna för flera stora svenska medier nere. Orsaken var en massiv överbelastningsattack. Ny Teknik har ställt fem frågor till Leif Nixon på Nixon security och tidigare säkerhetssäkerhetskoordinator vid Nationellt superdatorcentrum NSC.

Hur ser du på överlastningsattacken?

– Det är en ganska otäck attack, inte för att den är särskilt avancerad, utan för att den gick att utföra.

Varför då?

– Om det samtidigt hade varit ett krisläge i samhället så hade den stört informationsflödet och kunnat bidra till att skapa förvirring.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Det handlar om att ha rätt förberedelser. Det finns bra tjänster att köpa som skyddar mot överbelastningsattacker. Det är också viktigt att det finns möjlighet att falla tillbaka på reservtjänster dit man enkelt kan koppla över sin verksamhet.

Saknas det i dag?

– För 15 år sedan, efter den 11 september-attackerna, slogs nästan alla nyhetssajter ut på grund av överbelastning när alla ville veta vad som hände. Då lärde man sig att gå över till en reducerad sajt. De fanns kvar ett antal år sedan togs de bort.

Har det funnits sådana behov efter det?

– Absolut. Det som hände vid den stora skogsbranden i Västmanland juli 2014 är ett exempel. När evakuering av boende i Norberg planerades brakade först kommunens webbplats ner. Då sökte alla information på Länsstyrelsernas system som i sin tur blev överbelastat.

Läs mer om helgens cyberattack mot media: