Digitalisering
Saabs nya teknikchef: ”Hur kan vi göra farkoster som inte behöver en människa ombord?”
Petter Bedoire blir ny CTO på Saab. ”Vi står inför spännande utmaningar inom artificiell intelligens”, säger han.
Försvarskoncernen Saab fortsätter att stuva om i högsta ledningen. Bara veckor efter att Micael Johansson fått jobbet som vd står det nu klart att Petter Bedoire utsetts till ny teknikchef (CTO).
– Det ska bli fantastiskt spännande, säger Bedoire, som har jobbat på Saab sedan 1995 och nu senast varit biträdande chef för bolagets enhet för telekrigföring.
Som Ny Teknik tidigare har berättat om är Saab på väg att ömsa skinn, från ett bolag som främst gör hårdvara till ett som ska bli bäst i försvarsklassen på programvara.
Ett exempel är att Saab förbättrar sina produkter med hjälp av artificiell intelligens. Det här är en resa som Saab redan har påbörjat, men som lär intensifieras när Petter Bedoire tillträder sin nya tjänst den 1 november.
Det är ingen tillfällighet att nya teknikchefen har en bakgrund som utvecklare av mjukvarubaserade plattformar.
– Vi står inför spännande utmaningar och nya möjligheter inom artificiell intelligens och mjukvarubaserade system, säger Bedoire och tillägger:
– Det kan handla om autonomi: Hur kan vi göra farkoster i framtiden som inte behöver en människa ombord? Det kan vara sensorer som upptäcker mindre och mindre objekt. Eller system som är säkrare och som vet vad motståndaren tänker hitta på. Vi vet att det finns länder som satsar otroligt mycket på det här, så vi måste förstå vad de kan åstadkomma. Vi måste se till att ge våra kunder minst samma förmåga.
Skulle kunna använda 3d-printing för reservdelar
Det låter tufft, med tanke på hur mycket pengar bland andra Kina och USA plöjer ner i artificiell intelligens och autonoma system.
– Vi kan inte tävla genom att räkna antalet personer som jobbar med det här, men vi kan tävla med den enorma kompetens och erfarenhet vi har. Vi tror att vi på Saab kan hävda oss ändå, genom att göra saker lite smartare än alla andra. Sedan jobbar vi alltid med att rekrytera de bästa talangerna och för många är den väldigt spännande teknik vi håller på med lockande.
Ett annat område Saab kikar på är additiv tillverkning, mer vardagligt kallat 3d-printing.
– Vi skulle kunna skriva ut reservdelar, i stället för att behöva ha dem i lager. Sedan finns också möjligheten att snabbare få fram produkter.
Saab Group har omkring 16 000 anställda. När Ny Teknik presenterade FoU-ligan – en kartläggning av hur många anställda i ett företag som jobbar med forskning och utveckling – kom Saab trea, med 5 000 FoU-anställda i Sverige. Bara Ericsson och Volvo Cars har fler som jobbar med forskning och utveckling. Under 2017 omsatte bolaget 31,5 miljarder kronor.
Saab har under senaste året bland annat lanserat det flygburna spaningssystemet Globaleye.
Saab är uppdelat i sex affärsområden där Surveillance (radarsystem, cybersäkerhet och telekrigföring) är ett. De andra fem är Aeronautics (flygplan), Dynamics (markstridvapen), Support and services (support för Saabs vapen och system), Industrial products and services (ledningssystem och konsulttjänster för civila sektorn) och Kockums (u-båtar).