Digitalisering

Saab köper tyskt signalspaningsbolag

Försvarskoncernen Saab köper den tyska it-specialisten Medav för 299 miljoner kronor. Syftet är främst att erbjuda teknik för att signalspana mot radiosändare i världen.

Publicerad

Saab AB meddelade i dag att man förvärvar tyska it-företaget Medav för 299 miljoner kronor samt en eventuell tilläggs-köpeskilling på nära 60 miljoner svenska kronor. Bolaget är specialiserat inom områdena signalspaning, kartläggning av kommunikationsmönster och inom datafusion, det vill säga när sensorer och informationskällor kopplas samman och ger samlade lägesbilder.

Medav har 75 anställda på orterna Uttenreuth och Ilmenau i Tyskland och erbjuder tjänster till 50 företag i mer än 15 länder i Asien, Mellanöstern, Europa och Sydamerika. Företagets beräknade intäkter uppgår till omkring 186 miljoner svenska kronor för räkenskapsåret som slutar december 2012.

Bolaget utgör redan i dag en samarbetspartner till Saab, uppger Ann Sonne, på Saabs presstjänst.

Det tyngsta motivet för köpet, uppger hon, är att Saab vill kunna erbjuda teknik som möjliggör signalspaning mot radiosändare som används av många grupper i världen.

- Ett exempel är sjöpiraterna utanför Afrikas kust, men också narkotika- och människosmugglare och talibaner kommunicerar med hjälp av radiosändare, säger hon.

Medavs grundare och bolagets vd Dr Hans-Joachim Kolb kommenterar köpet i ett pressmeddelande:

- Saab och Medav har ett kombinerat erbjudande som gör oss starka på marknaden för avancerad signalspaning och elektronisk kommunikation. Den kombinerade ingenjörskunskapen inom de båda bolagen gör oss mycket konkurrenskraftiga på en allt tuffare internationell marknad.

Förvärvet är dock inte helt klart. Det ska också godkännas av tyska konkurrensmyndigheten.