Populärteknik

Så ska Samsung "rädda" böjbara Galaxy Fold

Samsungs mobilchef DJ Koh tror mycket på vikbara skärmar. Foto: AP Photo/Eric Risberg
Samsungs mobilchef DJ Koh tror mycket på vikbara skärmar. Foto: AP Photo/Eric Risberg
Foto: Kelvin Chan/AP
Foto: Kelvin Chan/AP

Böjbara Galaxy Fold kommer att släppas inom kort, lovar Samsungs mobilchef. Och här är åtgärderna ska rädda Samsung från ett nytt teknikhaveri.

Publicerad

Skärmar som börjar blinka eller slocknar helt efter bara några dagars användning. När amerikanska tech-journalister började testa 22.000-kronorsmobilen Galaxy Fold i mitten av april inträffade det som inte får ske

För att undvika en fullskalig pr-katastrof valde mobiltillverkaren att skjuta upp marknadssläppet av Galaxy Fold ”på obestämd tid”. Sedan dess har det varit med eller mindre tyst om telefonen - fram tills nu.

Samsung-toppen: ”Galaxy Fold redo för lansering inom kort”

I en färsk intervju med Korea Herald säger Samsungs mobilchef Koh Dong-jin att den sydkoreanske teknikjätten snart är redo att släppa Galaxy Fold på den amerikanska marknaden.

Exakt när släppet ska ske vill Dong-jin inte avslöja - men han antyder att det kan bli tidigare än vad många analytiker har spekulerat i, möjligen redan under maj månad.

Enligt Korea Herald är Samsung också färdigt med sin analys av testexemplaren som gått sönder. Ett antal åtgärder ska nu förhindra att den typen av fel upprepas. Bland annat har Samsung förstärkt plastskärmen på Galaxy Fold där den viks, eftersom det är den mest utsatta delen av skärmen.

Mobiltillverkaren ska också ha minskat en kritisk glipa som uppstått mellan ett skyddande topplager av polymer, och resterande lager som den böjbara skärmen är uppbyggd av.

Ett problem med glipan är att damm ska ha kommit in mellan skärmlagren, vilket kan ha lett till att skärmen sedan gick sönder.

Chalmersprofessor: Samsung kan tvingas tänka om helt

Det återstår dock att se hur effektiv Samsungs räddningsplan för Galaxy Fold är. När Ny Teknik nyligen intervjuade Chalmersprofessorn Ergan Wang ansåg han att det "kan vara omöjligt" för Samsung att åtgärda problemet på kort sikt.

Professor Wang utesluter inte att Samsung kan tvingas att "tänka om helt" för att lösa skärmproblemen.

Mycket står på spel för Samsung. Under det senaste året har ärkerivalen Huawei tagit en större marknadsandel. Nu gör den kinesiska tillverkaren allt i sin makt för att knuffa ner Samsung från tronen som världens största mobiltillverkare.

Det sista Samsung vill upprepa är därför en skandal av samma magnitud som företaget drabbades av i och med lanseringen av Galaxy Note 7 hösten 2016.

Efter rapporter från kunder om att Note 7-enheter börjat brinna under laddning, tvingades Samsung återkalla drygt två och en halv miljoner telefoner världen över. Note 7-fiaskot beräknas ha kostat Samsung motsvarande nära 150 miljarder kronor.