Populärteknik

Så kan smarta högtalare rädda folk som får hjärtinfarkt

Arkivbild på den smarta högtalaren Alexa från Amazon. Foto: Amazon
Arkivbild på den smarta högtalaren Alexa från Amazon. Foto: Amazon

Enligt forskare kan virtuella assistenter som Google Home och Amazon Alexa vara riktiga räddare i nöden. De kan avgöra om någon får en hjärtattack.

Publicerad

Varje år drabbas runt 25 000 personer av hjärtinfarkt i Sverige och cirka 5 000 avlider i åkomman. Faktum är att akut hjärtinfarkt är den vanligaste enskilda dödsorsaken i landet. Forskning har gjort att antalet som omkommer har minskat rejält på senare år – och snart kan ny teknik bidra till att ytterligare förbättra statistiken.

Enligt forskare vid universitetet i Washington kan smarta högtalare och virtuella assistenter agera en första frontlinje. De kan tränas att känna igen den andfådda, smärtsamma och oregelbundna andningen som är typisk för hjärtinfarkt – och då tillkalla hjälp.

– Den här typen av andning uppstår när en patient upplever väldigt låga syrenivåer. Det är en slags gutturalt flämtande ljud och dess unika karaktär gör det till en bra audiell biomarkör för att känna igen någon som upplever en hjärtinfarkt, säger Jacob Sunshine professor i anestesiologi, som har varit med i studien, i ett uttalande.

I test, där en virtuell assistent har tränats genom att få lyssna på verkliga samtal till larmcentraler i USA, kunde systemet känna igen symptomen i 97 procent av fallen – detta på ett avstånd på upp till sex meter.

– Många har smarta högtalare i hemmet och dessa enheter har en fantastisk förmåga som vi kan dra fördel av, säger forskaren Shyam Gollakota.

I studien, som har publicerats i NPJ Digital Medicine var det viktigt att uppnå hög kvalitet i systemet, så att det inte larmar i onödan. För att göra det hade forskarna samlat in 162 nödsamtal. Från dessa har de tagit klipp vid varje andetag vilket gav totalt 236 användbara ljudfiler att utgå från. Dessa har sedan mångdubblats via maskininlärning till ett dataset på 7 316 så kallade hjärtinfarkts-positiva klipp. Utöver dessa spelades de in totalt 83 timmar negativa ljudklipp. Dessa utgjordes av typiska andningsljud folk gör i sömnen, som snarkningar, men även olika former av sömnapné.

Forskarna ser framför sig ett system som passivt övervakar sitt närområde för att upptäcka den här typen av hälsoproblem. När det upptäcker att någon får hjärtattack kan det agera på flera sätt. Dels genom att varna de i närheten så att de kan ge hjärt- och lungräddning. Men även genom att automatiskt ringa upp en larmtjänst.

Utifrån sina upptäckter planerar forskarna att kommersialisera tekniken, men de säger att de kommer att behöva fler verkliga nödsamtal innan systemet är tillräckligt pricksäkert.

– Hjärtinfarkt är en väldigt vanlig dödsorsak och just nu är det många av dessa som passerar helt ouppmärksammat. En del av det som gör den här tekniken så övertygande är att det kan hjälpa oss fånga upp fler patienter i tid, säger Jacob Sunshine.