Säkerhet

Ryssland anklagas för flera cyberattacker

Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt anklagade natten till torsdag den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för att ligga bakom attacker mot ett flertal länder under flera år.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

”Detta beteende visar deras vilja att verka utan hänsyn till internationell rätt eller etablerade normer och att göra det med en känsla av straffrihet och utan konsekvenser”, säger Hunt i ett uttalande.

Enligt Storbritanniens nationella cybersäkerhetsmyndighet, NCSC, ska politiska institutioner såväl som företag, medier och idrottsorganisationer runt om i världen ha drabbats. NCSC menar att mycket tyder på att GRU legat bakom bland annat attackerna mot antidopningsorganisationen Wada år 2017 och mot Demokraterna i USA föregående år.

”Vårt budskap är klart: Tillsammans med våra allierade kommer vi att avslöja och reagera på GRU:s försök att undergräva den internationella stabiliteten”, säger Hunt.

Rysslands president Vladimir Putin har vid upprepade tillfällen bestämt förnekat Rysslands eventuella inblandning i attackerna. Och efter Jeremy Hunts uttalande går en av hans underställda ut och slår tillbaka mot anklagelserna: Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger att de är ovärdiga och en del av en större desinformationskampanj vars syfte är att skada ryska intressen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– Det är en form av diabolisk parfymcocktail, säger hon om beskyllningarna.